.

A héten engednek szabadon két megmentett kerecsensólymot Magyarországon 

Csütörtökön engedik szabadon a megmentett sólymokat

  
Nem sokkal egy mentett parlagi sas elengedése után a természetvédő szakemberek két ritka és fokozottan védett, mentett sólymot engednek a héten szabadon.
 
A Körös-Maros Nemzetipark-igazgatósággal (KMNPI) és a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettel (MME) együttműködve mentették meg a december folyamán a Szegedi Vadaspark Természetvédelmi Mentőközpontjába került vándor- és kerecsensólymot - írja tájékoztatójában az MME.

Mindkét madarat Makón, lakott részen találták meg, legyengült állapotban: a kerecsensólymot 2014. december 3-án, a vándorsólymot december 17-én. A röpképtelen, jól láthatóan legyengült ragadozó madarakat a KMNPI természetvédelmi őre vitte be a Szegedi Vadasparkba. Az állatorvosi vizsgálatok, valamint az egymáshoz közeli időpontok és a helyszín alapján elképzelhető, hogy fertőzés vagy akár mérgezés is lehet a háttérben, az elvégzett vizsgálatok azonban nem derítettek fényt a betegség pontos okára.
 
Kerecsensólyom. (Fotó: Bagyura János) Kerecsensólyom. (Fotó: Bagyura János)


Az általános kondíciójavító és parazitaellenes kezelés mellett a kerecsensólymot három napig még kényszertáplálniuk is kellett a szakembereknek. Miután a madarak túl voltak a kritikus első napokon, állapotuk a gondos kezelésnek köszönhetően javult, gondozásukat az MME szakemberei vették át, hogy felkészítsék őket a szabadon engedésre. Mivel ez a rehabilitáció is sikerrel járt, elérkezhetett az idő arra, hogy csütörtökön visszaadják őket a természetnek.

Mindkét faj fokozottan védett hazánkban. A világszerte elterjedt vándorsólyom létszáma folyamatosan fogyatkozott Magyarországon, ennek oka kezdetben az volt, hogy a solymászmadárként kedvelt ragadozó madár fészkeit rendszeresen kifosztották, de a legnagyobb pusztítást utóbb a szintetikus rovarirtó szerek, a DDT használata okozta – ez utóbbit, a világon elsőként nálunk tiltották be, a 60-as években. Több mint 30 évet kellett várni, hogy 1997-ben ismét költsön hazánkban a vándorsólyom, jelenleg 10 felett jár a költőpárok száma.

A kerecsensólyom az eurázsiai sztyeppék lakója, hazánk így nyugati elterjedésének a széle. Valószínűleg ez a faj lehetett az ősi magyar hitvilág turulmadara, de ez sem mentette meg attól, hogy száma vészesen megfogyatkozzon a 20. század második felére. Manapság a védelemnek köszönhetően 140 fölé emelkedett a költőpárok száma, az ázsiai országokban azonban továbbra is drasztikusan romlik a faj természetvédelmi helyzete.

Forrás:  hirado.hu
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china