.

Három magma kamra táplálja La Palma vulkánjátLa Palma szigetén 26 napja kitört vulkán hosszabb ideig aktív marad

- véli Nieves Sanchez geológus a Spnyolországi  Földtani és Bányászati Intézet (IGME-CSIC) kutatója. A guetemalai vulkánok és a San Vicente szigeteken szerzett megfigyelései alapján úgy véli, hogy a vulkán magma kamrája töltődik.  Ez a folyamatos földrengésekből következik - mondja a geológus.
A három magma kamra 30, 10 majd 4 kilométer mélyen van a felszín alatt. Ezt a különböző mélységekből érkező ezernyi földrengésből állapították meg. Ezek a kamrák töltődnek, ami azt jelenti, hogy a vulkán aktivitása továbbra sem csendesedik.. A  kutatók nem tudják megmondani ennek a szeizmikus tevékenységnek mikor lesz vége.


A lávafolyam szélessége sok helyen meghaladja az 1000 métert.
 
La Palmán mindig voltak vulkánkitörések, de akkor jóval kevesebben éltek itt és nem volt ennyire kiépült infrastruktúra sem, ezáltal jóval kevesebb pusztítást végeztek.

1971-ben a Teneguía-vulkán az egész világon címlapra került, miután megnyílt és belsejéből több ezer köbméternyi izzó magmát bocsájtott ki. A Kanári-szigetek területén történt utolsó vulkánkitörés a La Palma-sziget déli csücskének jelentős részét lávával és vulkáni kaviccsal temette be.


A forró láva mindent elpusztít ami útjába kerül

 
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol