.

Ha nem változtatunk étrendünkön, feléljük jövőnketHa elfogynak az erdők, élhetetlenné válik a Föld


Ha nem csökkentjük a hús- és a tejfogyasztásunkat, akkor a világ trópusi területeinek legalább egynegyede eltűnhet a század végére, jósolja az Edinburgh Egyetem és a Karlsruhe Technológiai Intézet
A Global Environmental Change tudományos folyóiratban közzétett tanulmány rámutat, hogy a világ természetes földterületeinek körülbelül 9 százaléka – amelynek 95 százaléka a trópusokon található – teljesen eltűnhet a Föld színéről a következő 80 éven belül, hacsak a globális étkezési szokások nem változnak meg radikálisan, és ha az állati eredetű élelmiszerek iránti kereslet tovább növekszik.
 

Ez maradt az őserdőből a brazília Manausban

Az álatenyésztés, az állatok  etetésére szolgáló takarmánynövények termesztése igényli a legtöbb földterületet. Az amazonási öserdőkt irtása is a mezőgazdasági  földterületek növelését szölgálja.
 

Egymillió focipályányi erdőt vágtak ki Brazíliában, és az erdőirtás tovább folytatódik

Kulcsfontosságú az étrendünk növényi alapokra történő átalakítása

A hús és a tejtermékek magasabb föld- és vízhasználattal járnak, és nagyobb üvegházhatású gáz kibocsátást okoznak, mint bármely más élelmiszer. A hústermelés tízszer annyi takarmánynövény termesztést, vizet, földterületet igényel, mint az ezzel megegyező tápértéket biztosító növényi alapú táplálkozás.
Az állati eredetű termékek növényi alapú alternatívákkal történő helyettesítésével 11 százalékkal csökkenthető a mezőgazdasági földterületek iránti globális kereslet, miáltal a Föld tüdejének nevezett amazonasi őserdőket sem kell ilyen mértékben pusztítani.
Az Edinburgh Egyetem és a Karlsruhe Technológiai Intézet kutatásának megállapításait  egy héttel az éghajlatváltozással foglalkozó kormányközi testület (IPCC) által, a földhasználatról készített jelentés után publikálták, amely a húsfogyasztás csökkentését és az étrendünk növényi alapokra történő átalakítását nevezte meg az éghajlatváltozás enyhítésének egyik legfontosabb szempontjaként.

Olyan iramban éljük fel természetes erőforrásainkat, mintha 1,75 Föld állna rendelkezésünkre, pedig csak egy van.
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol