.

Győzött a szülői szeretet a hatóságok bürokratizmusával szemben 

Szülei szerint legyőzte a rákot az ötéves Ashya King, akit szülei tavaly a brit hatóságokkal dacolva Angliából előbb Spanyolországba, majd egy prágai magánklinikára vittek, hogy megkapja az általuk legjobbnak ítélt, Nagy-Britanniában azonban nem elérhető kezelést.

 


Ashya kórházban

Ashya King augusztus végén került a világsajtó címlapjaira, miután édesapja kicsempészte őt a southamptoni kórházból, ahol kemoterápiás kezelést kapott. Állapota ugyanis rohamosan rosszabbodott, a gyomrába vezetett szondán át etették és itatták és közölték a szülőkkel, hogy készüljenek a legrosszabbra. Ezután vitte el a gyermekét az apja. Az orvosok riasztották a rendőrséget arra hivatkozva, hogy a kisfiú kellő ellátás nélkül azonnal életveszélybe kerül.

Az Interpol nemzetközi elfogatóparancsot adott ki szülei ellen, akiket végül Malaga közelében, gyermekeikkel együtt találtak meg. Ashyát azonnal az ottani kórházba szállították, édesanyját és édesapját pedig vizsgálati fogságba helyezték.


Letartóztatják az apát, aki nem engedte a kemoterápiát

Kihallgatásuk során a szülők azt állították, hogy tengerparti villájukat akarják eladni, a vételár költségéből pedig kisfiuk prágai gyógykezelését fedezni. Azért akarták oda vinni Ashyát, mert sokat olvastak a cseh orvosok korszerű eljárásáról. Az ügy nagy nyilvánosságot kapott, és a nemzetközi felháborodás hatására szabadon bocsátották őket Az alternatív kezeléseket is alkalmazó cseh Protocentrum vezetői az egészségügyi dokumentáció áttanulmányozása után vállalták a terápiát.

Ashya szeptember végén érkezett a szüleivel Prágába, ahol másfél hónap alatt az alternatív kezelések mellett harminc protonsugárzást kapott az agyára és a gerincvelőjére. Állapota lényegesen javult, terápiája minden mellékhatás, illetve szövődmény nélkül zajlott.

„A protonsugárzás nem csodaszer, viszont azért korszerű módszer, mert pontos célpontra lehet alkalmazni, tehát nem károsítja az egészséges szöveteket, miként a szívet és a hasnyálmirigyet sem” - mondta november végén rendkívüli sajtótájékoztatóján Jirí Kubes, a világhírű intézet főorvosa.


Távozóban a klinikáról

Ashya prágai terápiája 1,8 millió koronába, vagyis hozzávetőleg 20 millió forintnak megfelelő összegbe került, amit a brit egészségügyi biztosító (NHS) először nem akart megtéríteni, ám akkora felháborodás fogadta bejelentésüket, hogy néhány héten belül átutalták az összeget.

Forrás: nol


 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol