.

A gulyás, a pörkölt és a paprikásA gulyás, a pörkölt és a paprikás


A gulyás, a pörkölt és a paprikás ételcsalád, a magyar konyha alapjait képezik, A reformkorban ezek voltak azok az egyedüli parasztételek, melyek a nemesi és a polgári konyhákban is egyaránt elterjedtek.
.

A gulya, a gulyás ételcsalád névadója.

Az étel első leírását a 18. század első harmadából ismerjük, de maga a kifejezés, hogy gulyás-hús, csak 1787-ből maradt ránk. A gulyás név alatt ismert rövid változat, pedig jóval későbbi. Önálló szóként a 19. század közepétől válik általánossá oly annyira, hogy a Gulyás név az egész világon magyar eredetű húsos ételt jelent. Népszerűsége nem véletlen, hiszen a jól elkészített gulyás ízének kevesen tudnak ellenállni.
 

Laktató, tartalmas gulyásleves
 
Az azonos alapból indított ételből három jellegzetes vonal alakult ki: a gulyás, a pörkölt és a paprikás.
Akkor mégis mi a különbség közöttük? Nagyon leegyszerűsítve: a gulyás sok lével, a pörkölt lé nélkül, a paprikás pedig csípős főszerezéssel készült marhahús.

Az igazi gulyás marhahúsból készül. A legtöbben úgy gondolják, hogy a gulyás készítée a magyar Alföldről a marhákat őrző juhászoktól ered. Ez csak részben igaz, mert az ősi elkészítési mód oly régi, hogy talán már a honfoglaló őseink is ismerték ezt a hagymás, bográcsos húskészítési módot. Akkortájt egyszerűbben készítették, csupán hagymát, húst és némi zsiarsékot tettek a lábosba. Az elkészítés módja annyiban kötődik alföldi pásztorokhoz, hogy ők is szívesen készítették ilyen módon a húst.
.
Az Alföldön ma is gulyásnak  hívják a marhákra vigyázó juhászokat, akik a télen-nyáron szabadban tatott marhák csoportjára a gulyára vigyáznak. A foglalkozást jelolő szó Árpád-kori, de róla elnevezett jellegzetest étel jóval későbbi. 


A gulyás népszerűsége II József reformtörekvései ellen fellépő nemesi ellenzéknek köszönhető. Az 1700-as évek második felében ébredező nemzeti öntudat a magyar ruha mellett divatba hozta a hagyományos népi ételeket is. Ezekből a gulyás lett az igazi sikertörténet.

A sors iróniája, hogy a gulyásoknak nem jutott a róluk elnevezett ételből azon egyszerű oknál fogva, hogy a marhahús árát nem tudták megfizetni.
Igaz, az élő állatok amikre vigyáztak rengeteg húst tartelmaztak, de egy-két kilót nem lehet belőlük kivágni. Vagy levágják az egész állatot, vagy nincs marhahús. Viszont egy egész marha olyan drága, hogy arra nem volt pénzük. A XVII. -  XVIII. században az alföldi puszta környékén nem is volt olyan vágóhíd, amelyik ilyen drága állatok feldolgozását és húsuk kiárúsítását finanszírozni tudta volna.
Igy aztán a marhapásztoroknak tulajdonított bográcsban készült marhagulyás csupán valós alapot nélkülöző képzettársítás. A pásztorok a tábortűz mellett leginkább slambucot (tésztából és krumpliból készülő, szalonnával ízesített pásztorétel) vagy unnepi alkalmakkor birkahúst ettek és sokan egész életükben meg sem kóstolhatták a marhahúst.
 
Az idők folyamán a gulyás elterjedésével létrejöttek ennek különféle variációi. Fűszerek, krupli, paprika, paradicsom gazdagította az étel izeit. A pörkölt és a paprikás már nem csak marhahúsból készülhet. Az alap azonos, de a felhasznált húsok fajtái és a hozzá adott kiegészítők határozzák meg az ízeket.
 
sertéspörkölt                                                                              paprikás csirke
hasonló, de mégis más ízvilág
 
Büszkén elmondhatjuk, hogy a magyar konyha olyan elkészítési módot adott a világnak, amelyik százféleképen variálható.


P.R.
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china