.

A Föld melegszik, az emberek meg hülnekAz 1800-as évek közepén az egészséges emberek normál testhőmérséklete 37,0 Celsius-fok volt


Carl Reinhold August Wunderlich nélkül ma nem lenne láz. A német orvos határozta meg ugyanis a 19. század közepén a normál testhőmérsékletet. A leírások szerint igyekezett biztosra menni, mert szó szerint több mint egymillió hőmérsékletmérés adatait átlagolta, és megállapította, hogy az egészséges ember testhőmérséklete 37,0 Celsius-fok.

Igen, jogosan kapták most fel a fejüket, hiszen nem annyi, inkább 36,7-36,8 fok, 37 már a hőemelkedés határa. Wunderlich a méréseihez egy viszonylag hosszú, több mint 20 centiméteres (vagyis igen pontos mérésre képes) lázmérőt használt. Ez a maga korában igazán hitech volt, de azóta persze már elavultnak számít.

Carl Reinhold August Wunderlich
 

Így nem csoda, hogy az azóta eltelt 170 évben egyre-másra jelentek meg a Wunderlichtet cáfoló, pontosító tanulmányok, amelyek szerint lejjebb kell vinni néhány tized fokkal a normál testhőmérséklet referenciaértékét. Csakhogy - derült ki a Stanford Egyetem kutatóinak kutatásából - lehet, hogy

nem Wunderlicht hőmérője mért rosszul, hanem tényleg lehűltek időközben az emberek.

A kutatók feltúrták az amerikai orvosi archívumokat, és majdnem 200 ezer ember orvosi kartonjából gyűjtötték ki a testhőmérsékleti adatokat. 24 ezer uniós veteránét az amerikai polgárháború idejéből, 15 ezret a hetvenes évek országos egészségfelmérő programjaiból, illetve 150 ezret a Stanford Egyetem saját nyilvántartásából, ami az évezred első éveinek állapotát tükrözi.

Az eredmények alapján egyértelmű, hogy idővel változott az átlagos testhőmérséklet. És nem is kicsit. Azoknak a férfiaknak, akik a 19. század elején születtek, átlagosan 0,59 Celsius-fokkal volt magasabb a testhőmérsékletük, mint a mostaniaknak. Az adatok azt mutatták, hogy stabil, évtizedenként 0,03 fokos csökkenés ment (illetve megy jelenleg is) végbe az emberi testhőmérsékletben. A hűlés a nőknél is hasonló:

a 19. század végéhez viszonyítva mára 0,32 fokkal lett alacsonyabb a nők hőmérséklete.

Nem valószínű, hogy a hőmérsékletmérés technológiájának fejlődése ilyen egyértelműen egy irányba mutató változást idézett volna elő, így felmerül a kérdés, hogy akkor mi okozhatja a változást. A kutatást vezető Julie Parsonett szerint rengeteg szempontból változik az emberi test fiziológiai működése az időben, így igazából az lenne a meglepő, ha ez nem érintené a testhőmérsékletet. Mást eszünk, más körülmények között élünk, mint annak idején, és természetesen a fertőzésekkel szemben is másképp védekezünk.- írja a MedicalXpress cikke alapján az index.
 

Ez igen érdekes jelenség: miközben a Föld a globális felmelegedés stádiumában, a rajta élő emberiség ezalatt a globális lehülés állapotában van.

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china