.

A férfiaknak egy évtizeden belül problémái lesznek a gyermeknemzésselA férfiak egy évtizeden belül elveszíthetik nemzőképességüket, ha ilyen ütemben csökken a spermiumok száma, figyelmeztet  Human Reproduction Update orvosi folyóirat


A csökkenés már egy évszázada megfigyelhető,  napjainkra azonban koncentrációja kevesebb mint felére csökkent az 50 évvel ezelőttihez képest - közelíti a meddőség küszöbét. Ráadásul a csökkenés üteme 2000 után felgyorsult, megduplázódott. Ez az 53 országból származó tanulmány riasztó adata. A vizsgálat szerzői nem mélyedtek el az okok feltárásában, de rámutatnak bizonyos életmódbeli szokásokra és már a magzatba beépülő kémiai szennyező anyagok valószínűsíthető negatív hatásaira. 


A sperma minőségét a képen láthatóhoz hasonló szeminogramokkal határozzák meg, amelyek a spermium morfológiáját, mozgékonyságát és koncentrációját vizsgálják.

2017-ben az El Pais közölt egy cikket A "nyugatiak spermium minősége felére csökkent 40 év alatt" címmel, amelyben felhívta a figyelmet a kialakuló negatív folyamatokra. 

A most közzétett tanulmány szerint nem csak az amerikaiakkal, az ausztrálokkal és az európaiakkal van probléma.  2017-ben még nem volt elegendő adat a világ többi régiójából a férfiak globális termékenységének meghatározásához. A munka szerzői most egy új tanulmányt tettek közzé öt kontinens országainak eredményeivel.. Az új kutatás, amely Latin-Amerikából, Afrikából és Ázsiából is tartalmaz új adatokat, azt mutatja, hogy a spermiumok csökkenése globális.

"Most elmondhatjuk, hogy a spermiumok mennyisége globálisan is a felére csökkent az elmúlt 50 év során" - irja Hagai Levine, professzor
 

Hagai Levine, a Jeruzsálemi Héber Egyetem professzora, a tanulmány fő szerzője, a következőket írja: "A jelenleg rendelkezésre álló adatok alapján elmondhatjuk: A spermiumnak nem csak a mennyisége, hanem a minősége is a felére esett vissza az elmúlt 50 évben.” 

Az általa jegyzett, a Human Reproduction Update című folyóiratban közzétett kutatás azt mutatja, hogy a spermiumok száma (spermiumkoncentráció) 1973 óta, azaz az első rendelkezésre álló tanulmányok dátuma óta ejakulációnként milliliterenként  101 millióról 49 millióra , valamint a teljes  mennyiség az ejakulációnkénti 335,7 millióról 126,6 millióra csökkent. (2018 az utolsó ismert adatokkal  rendelkező év.)

A tanulmány egy másik érdekes tényt is feltár:  a csökkenés üteme gyorsul. Míg 1973 után a spermiumkoncentráció éves szinten 1,16%-kal csökkent, addig 2000 után 2,64%-kal. Az időszak többi évét vizsgálva a gyorsulás beigazolódik: 1985 ig 1,31% volt az arány, 1995-ben pedig már ez a szám évi 1,90%-ra emelkedett. Ha ez a tendencia folytatódik, egy évtizeden belül a spermiumok száma a minimális küszöb alá kerülhet, amelytől kezdve ritkaság számba megy a  gyermekáldás.
„A férfiak terméketlenek tekinthetők, ha a spermiumkoncentráció 40 mil/ml vagy, és 15 mil/ml alatt van” – mondta Dr. Levine még a 2017-es cikkben.

Jaime Mendiola, a tanulmány társszerzője, a Murciai Egyetem Megelőző Orvostudományi és Közegészségügyi professzora szerint ez a gyorsulás aggasztja őket a legjobban. "Nem tudjuk, hogy ez folytatódik vagy sem." - mondja.-"Egyenlőre minden  elmélet a spermiumok globális hanyatlásának okáról  csak hipotézis."

Forrás: Elpais.com

 
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol