.

Félresikerült fajmentő kísérletNem vezet jóra, ha az ember beavatkozik a természet egyensúlyába

Tasmán ördögöket telepítettek egy ausztrál szigetre, tíz év alatt teljesen kiirtották az ott élő pingvineket

 

Veszélyeztetett fajként telepítettek egy ausztrál szigetre tasmán ördögöket – azonban az évek alatt ők tették veszélyeztetetté a többi madárfajt, írja a Guardian. Az ördögök elszaporodásával ugyanis teljes egészében eltűnt egy többezres pingvinpopuláció. A ludak a föld helyett a fákon próbálnak fészket rakni.

Még 2012-ben kezdték el betelepíteni a Tasmániától keletre fekvő Maria-szigetre a tasmán ördögöket, hogy biztosítsák a faj fenmaradását, és a földrajzi elszigeteltségnek köszönhetően megmentsék őket egy fertőző és halálos arctumor-betegségtől.

 

Fiatal tasmán ördögök a betelepítés idején

Az eredetileg szabadjára engedett 28 ördög populációja évekkel később 100 egyedre nőtt – a szigeten élő madárfajok számára viszont „katasztofális” lett a kísérlet eredménye a BirdLife Tasmania természetvédelmi szervezet szerint:
 

míg közel egy évtizede még 3000 párnyi kispingvin élt a szigeten, a betelepítések óta a pingvinek teljesen eltűntek a területről.


A szervezet vezetője, Eric Woehler szerint a madárvilág elvesztése ugyan szomorú, de nem meglepő, mert minden hasonló emberi befolyásolási kísérletnek ugyanez lett az eredménye: „3000 pingvinpár elvesztése egy nemzeti parknak számító szigetről nagyon súlyos csapás, hiszen menedéket kellene nyújtson a sziget ezeknek a fajoknak.”
 

Tasmán ördög bújik ki a fészkéből Ausztráliában – Fotó: Régis Cavignaux / Biosphoto via AFP


Nemcsak a pingvineket érintette súlyosan a betelepítés, de a rövidfarkú vészmadarakat is, amelyek száma megtizedelődött az elmúlt tíz évben. Sőt, a Cape Barren-ludak a föld helyett a fákban próbálnak fészkelni, hogy elkerüljék az ördögök dúlását, mondta Woehler a Guardiannek.

Az arctumor-betegség egy tavaly közzétett kutatás szerint alábbhagyott a tasmán ördögök körében, így a BirdLife vezetője szerint nem lenne káros hatással a fajra, ha a szigetre telepített biztosítási populációt eltávolítanák a Maria-szigetről. Egyelőre azonban Tasmánia tartomány kormányzata továbbra is a szigeten tartaná az ördögöket, hogy „tartós és ellenálló vadpopulációt” tudjanak képezni a fajból.

Forrás: Telex

 

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china