.

Félresikerült fajmentő kísérletNem vezet jóra, ha az ember beavatkozik a természet egyensúlyába

Tasmán ördögöket telepítettek egy ausztrál szigetre, tíz év alatt teljesen kiirtották az ott élő pingvineket

 

Veszélyeztetett fajként telepítettek egy ausztrál szigetre tasmán ördögöket – azonban az évek alatt ők tették veszélyeztetetté a többi madárfajt, írja a Guardian. Az ördögök elszaporodásával ugyanis teljes egészében eltűnt egy többezres pingvinpopuláció. A ludak a föld helyett a fákon próbálnak fészket rakni.

Még 2012-ben kezdték el betelepíteni a Tasmániától keletre fekvő Maria-szigetre a tasmán ördögöket, hogy biztosítsák a faj fenmaradását, és a földrajzi elszigeteltségnek köszönhetően megmentsék őket egy fertőző és halálos arctumor-betegségtől.

 

Fiatal tasmán ördögök a betelepítés idején

Az eredetileg szabadjára engedett 28 ördög populációja évekkel később 100 egyedre nőtt – a szigeten élő madárfajok számára viszont „katasztofális” lett a kísérlet eredménye a BirdLife Tasmania természetvédelmi szervezet szerint:
 

míg közel egy évtizede még 3000 párnyi kispingvin élt a szigeten, a betelepítések óta a pingvinek teljesen eltűntek a területről.


A szervezet vezetője, Eric Woehler szerint a madárvilág elvesztése ugyan szomorú, de nem meglepő, mert minden hasonló emberi befolyásolási kísérletnek ugyanez lett az eredménye: „3000 pingvinpár elvesztése egy nemzeti parknak számító szigetről nagyon súlyos csapás, hiszen menedéket kellene nyújtson a sziget ezeknek a fajoknak.”
 

Tasmán ördög bújik ki a fészkéből Ausztráliában – Fotó: Régis Cavignaux / Biosphoto via AFP


Nemcsak a pingvineket érintette súlyosan a betelepítés, de a rövidfarkú vészmadarakat is, amelyek száma megtizedelődött az elmúlt tíz évben. Sőt, a Cape Barren-ludak a föld helyett a fákban próbálnak fészkelni, hogy elkerüljék az ördögök dúlását, mondta Woehler a Guardiannek.

Az arctumor-betegség egy tavaly közzétett kutatás szerint alábbhagyott a tasmán ördögök körében, így a BirdLife vezetője szerint nem lenne káros hatással a fajra, ha a szigetre telepített biztosítási populációt eltávolítanák a Maria-szigetről. Egyelőre azonban Tasmánia tartomány kormányzata továbbra is a szigeten tartaná az ördögöket, hogy „tartós és ellenálló vadpopulációt” tudjanak képezni a fajból.

Forrás: Telex

 

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol