.

Február elseje a spanyol galgók világnapja.Február elseje a spanyol agarak, a galgok világnapja. Ezen a napon végződik a hivatalos vadászati idény Spanyolországban, mellyel együtt megkezdődik a feleslegessé vált galgók „leselejtezése”.

 


Már nincs rájuk szükség


Az agaras vadászat Spanyolországban tradíció, amihez sajnos a feleslegessé vált kutyák kivégzése is szorosan hozzátartozik. Állatvédők által közzétett adatok szerint, a több mint 170 000 vadász Spanyolországban összesen 490 000 galgót tart, melyből évente körülbelül 50 000-100 000 állattól szabadulnak meg tulajdonosaik. Sajnos a vadászidény végén a feleslegessé vált agarak kivégzése mélyen gyökerező tradíció.

Szerencsére egyre több az olyan vadász, aki a kutyáit leadja egy menhelyen, amik viszont sok esetben már az idény vége előtt megtelnek, így a spanyol sintértelepek és menhelyek egyszerűen nem tudják fogadni és kezelni a hirtelen leadott, nagy mennyiségű és a bejelentések alapján összegyűjtött, gyakran sérült galgót. A menhelyeken, gyepmesteri telepeken leadott galgók átlagos életkora 2-3 év, és a legtöbbnek itt ér véget az élete. A jó teljesítményt produkáló kutyák még néhány évig a tenyésztést szolgálják, de nagyon ritka, ha egy 6 évesnél idősebb agár a gazdájánál él.


Tenyésztésben hasznosítva

Rengeteg jóérzésű spanyol ember harcol a galguerok (agaras vadászok) szokásai ellen és egyre több támogatást kapnak a világ, főképp Európa országaiból. Az állatmenhelyek számos esetben kérnek segítséget Európa és a világ más pontjairól,  partnerszervezetektől.

Egy ilyen segítségkérésre reagált múlt évben a magyar Rose-Marie Farkas, aki egy kis lelkes csapat segítségével öt állat utazását szervezte meg Magyarországra. Az idén is tervezik öt eb Magyarországra vitelét, hogy ott új gazdát találjanak számukra. - írja a mixonline


Az egyik megmentet galgo a reptéren


 

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol