.

Falu, ahol nem számít a korEcuadorban, közel a perui határhoz, az Andok vonulatában, 1400 méter magasan van egy nehezen megközelíthető falu, Vilcabamba, ami egészséges, hosszú életű lakosairól híres.


A kor nem számít. 90 évesen is lehet nevetni

Az inkák nyelvén Vilcabamba szent völgyet jelent – és valóban, van a helyben valami mágikus. A hegyek ölelésében egy másik világ, a béke szigete bontakozik ki a látogatók előtt. Az itt élő emberek, távol a világ forgatagától, boldog közösségekben élnek. Vilcamba felé közeledve azonnal feltűnik az a sok idős ember, akik földjeiket művelik.
A havas hegycsúcsok előtt gondozott parcellák, a patakok mentén termékeny völgyek.
Zöldséget, gyümölcsöt, gabonát nem kell hozni sehonnan, a környéken minden megterem.
Az éghajlat igen kellemes, évszakonként alig változó.  Az éves átlaghőmérséklet 20°C.  Az idilli környezet hatása, a stresz mentes
élet, az emberek életkorán is meglátszik. A magas kort egészségben, betegségeket szinte nem is ismerve érik meg. Az idős emberek kondícióját muatja, hogy még 80 éves korukban is szívesen fociznak a falu senior csapatában.

A múlt század közepén az amerikai Parce Davis Pharmaceuticalaz klinikára is eljutott a hír az itt élő emberek kiváló egészségi állapotáról. Eugene H. Payne, a klinika kutató orvosa ellátogatott a helyszínre és beszámolójában leírta, szív-és érrendszeri megbetegedéseknek nyomát sem találta a térségben. Ezt követően még számos kutató és tudós vizsgálta az itt élő embereket és az általuk készített tanulmányok mind arra jutottak, hogy a helyiek kiváló egészségi állapota életmódjuk következménye.
Először az étrendjüket vizsgálták. Megállapították, hogy az elfogyasztott fehérjék és zsiradékok csaknem teljes egészében növényi eredetűek. Ételeik kalóriaszegény, és természetes alapanyagokból épülnek fel. További étrendi sajátosság, hogy a vilcabambaiak nem ismerik a desszertet. Ha édes ízekre vágynak, friss gyümölcsöket – fügét, ananászt, narancsot és görögdinnyét – esznek.


Vilcabamba

Ezután megfigyelték napi tevékenységeiket. Feltünően sokat mozognak. A több kilométerre lévő földjeikre naponta eljárnak dolgozni. Az otthon töltött időt is állandó tevékenységgel töltik ki. Mindig akad tennivaló a ház körül.
A társadalmi viszonyokat vizsgálva feltűnt az idősek nem megtűrt, hanem megbecsült, teljes értékű tagjai a családnak.
Az étrendi sajátságokon kívül leginkánbb az emberek jó kedve volt szembeötlő. Szegénységük ellenére sokat nevetnek, és a kívülálló kutatóknak úgy tűnt, mintha ebbe a vögyben csupa gondtalan ember élne.
Nem véletlen, hogy Vilcabambát, az örök ifjúság völgyeként emlegetik.

Ilyenkor óhahatlan az összehasonlítás a modern pénzcentrikus élet, és a természethez közeli egészséges életmód közt.

A mai világban a pénzért az emberek akár végkimerülésig is dolgoznak és az a pénz talán elég lesz a pénzkeresés közben szerzett betegségek kezelésére.

A cikk a relytélyekszigete.com bejegyzése alapján készült
 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol