.

Ételedben az életedProfit és egészség


Az emberek jelentős része 40-50 éves koráig, kissebb problémákat leszámítva, egészségesnek érzi magát. Aztán fokozatosan megjelennek a bajok. Magas vérnyomás, cukorbaj, keringési zavarok, és még számtalan kór, aminek korai jeleit addig a szőnyeg alá söpörték. Aztán szép lassan kiderül, szinte minden elváltozásnak az egészségtelen táplálkozás az oka. Ahogy múlik az idő, súlyosbodnak a tünetek, és egyre több pénzbe kerül a kezelés. A súlyosan beteg ember pedig minden pénzét odaadná az egészségéért.
 

 40-50 éves korban már a kórházi kezelés sem ritka
 
Az egészségből nem lesz profitja a gyógyszergyáraknak, sem a gyógyászati eszközök beszállítóinak, ezért vannak akik úgy gondolják nem is kell annyira egészségesnek lenni. Erről az élelmiszeripar gondoskodik, mivel termékeik jelentős része a kóros betegségek melegágya. Üdítők, édességek, tartósítószerekkel konzervált, csomagolt termékek, növényvédő szerekkel, vagyis mérgekkel kezelt zöldségek gyümölcsök és még hosszasan lehetne sorolni mennyi minden. Eljutottunk odáig, hogy aminek elfogyasztása után nem következik be azonnali halál, annak forgalmazását engedélyezik. Jó példa erre a cigaretta és az alkohol, ami ellen állítólag nagyon küzdünk, de azért jól jön az ebből származó párszáz milliárdnyi jövedéki adó.


Ízesek és hízlalóak

A gyógyszergyárak ilyen háttérrel meg dörzsölik markukat. Nekik beteg emberekre van szükségük, akik megveszik termékeiket. Ha mindenki egészséges lenne, tönkre menne a gyógyszeripar. Az általuk forgalmazott szereket gyógyszereknek nevezik, pedig jobban illene rá a tünetmódosító szer elnevezés. A gyógyszernek eladott tabletták nem gyógyítanak, hanem csak a betegség tüneteit enyhítik. Ha valaki abbahagyja "gyógyszer" szedését, azonnal megjelennek betegsége tünetei.

A reklámok, a boltok polcain felhalmozott élelmiszeripari termékek mind azt sugalják: "vegyél meg, egyél meg". Az viszont nincs a csomagolásra írva, elfogyasztásukkal milyen bajokat szerezhetünk magunknak.

Nehéz kitörni ebből a körből. Jack Lalane, az 1950-es 60-as évek testépítő idoljának volt mersze változtatni. Megelégelte a rengeteg adalékanyaggal készült élelmiszernek nevezett termékek áradatát és egy egyszerűbb, de egészségesebb étrendet választott. Zőldségen, gyümölcsön és húson kívül nem evett mást. Követőinek igen egyszerű tanácsot adott:
 

Ha ember készítette, ne edd meg!

Szavait izmai nyomatékosították.


Könyvében állást foglalt a természetes forrásból származó étkezés mellett. Testedző klubbjában elsősorban a súlyzókkal való izomerősítést proponálta, amit étkezéssel foglalkozó könyvében is ajánlott. 


Jack Lalane fénykorában                    

 és 95 évesen

Orvosai szerint az általa választott étrendből hiányoznak bizonyos ásványi anyagok, amiknek hiánya  élethossz rövidüléssel járhat, a súlyemelgetés pedig csökkenti a szexuális teljesítőképességet. Ezeket a témákat már nem tudta megvitatni orvosaival, mert azok időközben elhunytak, míg  Jack 95 évet élt meg egészségben.  ( 2011. január 23-án halt meg.)

Felesége elégedett volt teljesítményével
 


Az országok politikai elitje a nagyobb nyereség és nagyobb költségvetési bevételnek rendel alá mindent. Nem érdekes mit termel az élelmiszeripar, mennyire egészségtelen termékekkel árasztják el a piacot, csak az a fontos: jól adózzanak. Szavakban ugyan első helyen áll az egészség, de a rendelkezések valahogy mégis úgy sikerülnek, hogy az egészségügy finanszírozása csak sokadik a sorban.
 
Ebben a környezetben nehéz egészségesen táplálni gyermekeinket, a jövő társadalmát, mikor még a szülőket is csábító csomagolású édességekkel, tartalmatlan ételek reklámjaival bombázzák.
 
 
P.R. 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol