.

Esélyt kaptak az európai bölények a túlélésreMegmentették a kihalástól az európai bölényt


Az európai bölényeket az Európában folyó természetvédelmi munkák révén már nem tekinthetjük többé veszélyeztetett fajnak. Románia azon kevés országok közé tartozik, ahol ezek a fenséges állatok még a vadonban barangolnak. A vadonba való visszahelyezésük még az 1950-es években kezdődött.

A faj túlélése továbbra is kérdéses

A populáció növekedése az európai bölényfajok (Bison bonasus) hosszú távú megőrzésének az eredménye. A 2003. évi mintegy 1800 egyedről sikerült a számukat 2019-re több mint 6200-ra „feltornászni", ami a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) szerint már indokolja, hogy

A VÖRÖS LISTÁN A „VESZÉLYEZTETETT" KATEGÓRIÁBÓL A „MÉRSÉKELTEN FENYEGETETT" FOGALOMKÖRBE KERÜLJENEK.

A faj mindeddig ritkábbnak számított, mint a fekete orrszarvú, és csak a fogságban tartott egyedek élték túl a huszadik század megpróbáltatásait.
 
Legelésző európai bölények  FORRÁS: WIKIMEDIA COMMONS

A bölények vadonba való visszahelyezése az 1950-es években kezdődött el világszerte, Romániában pedig 2012-ben. A legnagyobb populációk ma Lengyelországban, Fehéroroszországban és Oroszországban találhatók, de közülük csak nyolcnak akkora a mérete, hogy hosszú távon genetikailag életképes legyen.A FAJ TÚLÉLÉSE TOVÁBBRA IS A FOLYAMATBAN LÉVŐ VÉDELMI INTÉZKEDÉSEKTŐL FÜGG, PÉLDÁUL A BÖLÉNYEK OPTIMÁLIS ÉLŐHELYEKRE VALÓ ÁTKÖLTÖZTETÉSÉRŐL AZ ÉLETKÉPES POPULÁCIÓK LÉTREHOZÁSA ÉRDEKÉBEN, VALAMINT AZ EMBER ÉS A BÖLÉNY EGYÜTTÉLÉSÉNEK ELŐMOZDÍTÁSÁTÓL.Romániában ma már több mint 100 egyed él három különböző területen: a Vânători Neamț természeti parkban, a Făgărș-hegységben és a Țarcu-hegységben. Európa legnagyobb, 65 bölény feletti populációja az utóbbi helyen található.

Időközben helyi szimbólummá vált

A faj újratelepítése és megmentése nagy részben a Romániai WWF kezdeményezésének köszönhető. A szakemberek a bölényeket a genetikai sokféleség biztosítása érdekében egy komplex szelekciós eljárást követően szállították Európában a rezervátumokból és a tenyésztési központokból.AZ ÚGYNEVEZETT LIFE BISON PROJEKT CÉLJA EGY OLYAN, ÉLETKÉPES POPULÁCIÓ LÉTREHOZÁSA VOLT, AMELY A VADONBAN SZAPORODIK, ÉS BIZTOSÍTJA MIND A BIOLÓGIAI SOKFÉLESÉGET, MIND AZ ÖKOTURIZMUSON ALAPULÓ FENNTARTHATÓ VÁLLALKOZÁSI ÖTLETEKET A HELYI KÖZÖSSÉGEK VIRÁGZÁSA ÉRDEKÉBEN.A programban dolgozó szakemberek gondosan figyelemmel kísérik a bölények viselkedését, hogy biztosítsák jólétüket és együttélésüket az újjáépítési terület közelében élő és dolgozó helyiekkel. Ez azért is fontos, mert az állat biztosíthatja az élelmiszerlánc többi fajának életminőségét, és fenntartja a természetes egyensúlyt.

Korábban az európai bölények csaknem egész Európában előfordultak a lombhullató erdőkben  FORRÁS: LIFE BISON
 

Nem véletlen, hogy időközben szimbólummá vált, amely lehetővé tette a helyiek számára, hogy újra felfedezzék a körülöttük lévő természeti gazdagságot, a csodálatos tájakat, amelyek elbűvölik a turistákat is.
A vadonban született bölényborjak és a helyi közösségek támogatása jó jelek arra nézve, hogy a bölények ezekhez az ősi földekhez tartoznak, de ne felejtsük el, hogy a fajt továbbra is különféle kihívások fenyegetik, az élőhelyek elvesztésétől kezdve a törvénykezési folyamatok kétértelműségéig– mutatott rá Marina Drugă, a LIFE Bison projekt menedzsere. – Ezért hisszük, hogy csak az együttműködéssel biztosíthatjuk azt, hogy az elmúlt hetven évben elért eredményeink megmaradjanak, amivel még jobb változásnak is tanúi lehetünk.

Dr. Bruno Oberle, az IUCN főigazgatója elmondta, hogy a bölényeket és további huszonöt fajt sikerült „helyreállítani" az IUCN Vörös Listájának frissítése alapján, amely bizonyítja a természetvédelem hatékonyságát.

Forrás:  origo

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol