.

Élmények MagyarországonAz első napok benyomásai

(1. rész)


Amikor több éves távollét után a külföldre szakadt hazánkfia ellátogat Magyarországra, leginkább azt figyeli mi változott, azon évek alatt, amíg nem volt itt.
Legelső beyomás a repülőtér. Ahogy a késő esti órákban a haszálatlan bútorraktárnak tűnő folyosón elhagyjuk a csomagkiadót a modern utasváróváróba jutunk. Amikor ezen is túl vagyunk kezdődik a kocsikázás a belváros felé. Az utak állapota nem sok változást mutat a hét évvel ezelőtti helyzethez képest.

Balaton felé haladva néhány felújított épület, a volt Skála áruház helyén épült Fájl:Bp. IX. Üllői út 121 lakóház 001.jpgbevásárlóközpont hívja fel magára a figyelmet. Az éjszakai üres utakon haladó kocsiból kitekintve a város többi része maradt olyan mint ahogy annak idején - szürke házaival, javítgatott útjaival együtt megszerettem és ahol több mint 59 évig éltem.

Látogatásom rövid egy hetét a Balaton mellett kívántam eltölteni. Másnapi első benyomásaim közé tartozott, hogy itt éppen olyan meleg van, mint amilyenből Costa del Solról, pontosabban a malagai reptérről elindultam. Harmincnégy - harmincöt  fok, tűző napsütés. A tópartra látogatók száma rekordot döntöget, a strandokon alig találni egy kifeküdni való szabad helyet.
Az éttermek, hamburgeresek, palcsintázók a strandok környékén egymást érik. Szórakozási lehetőségekből sincs hiány a veszprémi állatkert, a füredi aquapark és Balaton keleti medencéjének egyik felkapott turista látványossága a füzfői bob pálya, csak néhány a sok lehetőség közül.

A pálya első részét 2001 augusztusában adták  át. Tulajdonosa és üzemeltetője a Balatoni Bob Kft. azóta a rendelkezésre álló 20.000 m² alapterületen többféle szórakozási lehetőséget, - kalandpark, mászófal, kilátó - biztosít.  Az egymás mellől induló két 800 méter hosszú bob pálya 33 kocsija akár 40 kilométeres sebességgel tudja maga mögött hagyni a 39 méternyi szintkülönbséget.


Akik eddig netán nem értesültek  erről a lehetőségről, azokat mozgó reklámmal csábítják a pálya kasszájához

De nem nagyon kell az embereket csábítani, jönnek maguktól is. Már a nyitás után nem sokkal sorok várnak a beszállásra. A 800 méternyi pályát gyorsan befutja a kis bob, így a legtöbben több kört is mennek. A hozzátartozók pedig kilátóból figyelhetik szeretteik "száguldását"
Bobozás után irány a tópart, ahol újabb lehetőségek várnak a viz kedvelőire. A főzfői strandon egy kis wakeboard pálya várja vendégeit. Itt lehet deszkán, vagy kis gumi tutajon huzatni magunkat. Ennek is nagy sikere van a strand vendégei körében. Olyanok is vannak, akik csak ezért az élményért autóznak ide.

Az első napok benyomásai után meg kellett állapítanom, a tópart szolgáltatásai kellemes időtöltést biztosítanak az itt nyaralóknak.


 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol