.

Egy hét készülődés után kitört a vulkán La Palma szigeténÖtezer embert kellett kitelepíteni La Palma szigetén (Kanári-szigetek) a Cumbre Vieja vulkán kitörése miatt


Egy héten át tartó szeizmikus aktivitás után kitört a vulkán a Kanári-szigetekhez tartozó La Palma szigeten. A helyi hatóságok azt jelentették, a helyi idő szerint 15 óra 15 perckor történt kitörés után hatalmas füstoszlop emelkedett a magasba a sziget déli részén található Cumbre Vieja nemzeti parkban. Elsőként a hatóságok mintegy 40 mozgáskorlátozott embert és haszonállatot evakuáltak a vulkán körüli falvakból. A spanyol védelmi minisztérium közlése szerint katonákat vezényeltek ki, hogy segítsenek az evakuálásban, és várhatóan még több ezer embert evakuálnak a környező településekről.

A kitörést megelőzően a tudósok a Spanyol Nemzeti Földrajzi Intézet (ING) szerint 3,8-as erősségű földrengések sorozatát regisztrálták a nemzeti parkban. A legkorábbi feljegyzett vulkánkitörés La Palmán 1430-ban történt, a legutóbbi, 1971-es kitöréskor egy ember meghalt, amikor a lávafolyamok közelében fényképezett, de anyagi kár nem keletkezett, írja a Guardian.

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol