.

Csend és egészségA modern világban egyre ritkább az olyan pillanatok száma, amikor teljes csend vesz körül minket. Ez pedig káros hatással van az egészségünkre. A csend ugyanis képes olyan előnyöket gyakorolni az emberi agyra, amelynek eredményei nagyon fontosak lehetnek a mindennapi egészséges létezés során.


Az Egészségügyi Világszervezet 2011-es jelentésében a zajszennyezést „modern pestisnek” nevezte, mivel számos bizonyíték alapján azt állapította meg, hogy a környezet zajszintje káros hatással van a Föld népességének egészségére – írja a Huffington Post.
A füleinket állandóan hangokkal töltjük meg: zenét vagy rádiót hallgatunk, tévét nézünk, és valamilyen módon állandóan zajt csapunk magunk körül. Ha belegondolunk, hogy mennyi időt töltünk egy nap teljes csendben, akkor a válasz nagyon kicsi arány lesz. Ahogy a belső és külső világunk egyre hangosabb lesz, úgy vágynak egyre többen a csendre – és nem véletlenül. A csend ugyanis több szempontból képes jótékony hatást gyakorolni az agyra, így sokkal kevésbé leszünk stresszek, ellenben a koncentrációs képességünk és a kreativitásunk nő. Négy hatást is igazolt a tudomány.

1. A csend oldja a stresszt és a feszültségetA 19. században egy brit nővér és szociális munkás, Florence Nightingale azt írta, hogy a „felesleges zaj a legkegyetlenebb ellátási hiányt okozhatja a betegek esetében.” Szerinte a felesleges zajok szorongást és alváshiányt okozhatnak, valamint lassítják a betegek felépülését.

Azóta Nightingale igazát több kutatás is igazolta. Megállapították, hogy a zajszennyezés magas vérnyomást és szívrohamot okozhat, emellett károsítja a hallást és az általános egészséget. A hangos zajok hatására aktiválódik az agy amygdala része, amelynek köszönhetően a szervezet a kortizol nevű stresszhormont bocsájtja ki magából. Egy pszichológus szerint már csecsemőkortól kezdve ilyen mellékhatásokkal jár a magas zajszint.

Míg a túl sok zaj stresszt és fezsültséget okoz, addig a csend pont az ellenkezőjét eredményezi: oldja a feszültséget az agyban és a testben is. Egy 2006-os tanulmány szerint két percnyi teljes csend sokkal megnyugtatóbb lehet, mintha ugyanennyi ideig relaxáló zenét hallgatnánk – a hatások a vérnyomásban és az agyi vérkeringésben jelentkeznek.

2. A csend feltölti a mentális erőforrásainkatMindennapos életünkben folyamatosan hatások érnek minket mindenhonnan. Mikor megszabadulunk ezektől a hanghatásoktól, az agy arra fordítja a figyelmét, hogy felfrissítse, helyreállítsa magát.

A modern élet folyamatos figyelemigénye jelentős terhet jelent az agy frontális lebenyére, amely a magasabb szintű gondolkodásban, döntéshozatalban és problémamegoldásban vállal szerepet. Ennek köszönhetően a figyelmi forrásaink kimerülnek. Ilyenkor szellemileg fáradttá és zaklatottá válunk, így pedig nehezebben koncentrálunk vagy oldunk meg feladatokat, és új ötleteink sem nagyon születnek.

A figyelem visszaállítási elmélet szerint az agy maga képes helyreállítani a kognitív forrásait olyankor, ha a megszokottnál kevesebb hatás éri. Csendben – például ha egyedül sétálunk a zajtalan természetben – képes pihentetni ezt az „érzékszervi őrét”, és közben helyreállítja az erőforrásait.

3. Csendben az agy „alapértelmezett módra” kapcsolAz „alapértelmezett mód hálózata” akkor aktiválódik a tudósok szerint, mikor a „saját gyártású megismerés” állapotában vagyunk – azaz álmodozunk, meditálunk, fantáziálunk a jövőről, vagy hagyjuk csapongani az agyunkat – tehát ha nem a külső hatások késztetnek gondolkodásra, hanem a belső képek.

Amikor az agy ilyen üresjáratban van, és elkülönül a külső ingerektől, akkor a gondolatok, érzelmek, emlékek és ötletek áramlanak bennünk. Ez az „alapértelmezett mód hálózata” segít értelmezni a tapasztalatainkat, empatikusabbá és kreatívabbá tesz minket, és a saját mentális és érzelmi állapotunkat tükrözi.

4. A csend regenerálja az agysejteket2013-ban tudósok egereken végeztek kutatást, amelyben azt vizsgálták, hogy milyen hatással vannak a különböző hanghatások az agyra. Ugyan a kutatók eredetileg kontrolleszközként használták a csendet, később mégis azt vették észre, hogy napi két és fél órányi csendszakaszt követően új sejtek fejlődtek ki a hippokampuszon – azon az agyi részen, amely leginkább felelős a tanulásért, a memóriáért és az érzelmekért.

Ennek köszönhetően később azt is megállapították, hogy a csend terápiás eszköz is lehet – például depressziós vagy Alzheimeres esetekben, mikor a hippokampuszban csökkent az idegek regenerációs képessége.

faktor
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china