.

Chia mag, a természetes superfoodAzték zsálya = chia

 

A Chia mag Dél-Amerikából származik, ahol a Maják és az Aztékok használták ezt a csodaszert a jobb fizikai és mentális állóképesség elérése érdekében. Maga a “Chia” szó a Maja nyelvben energiát jelent, ami nem is meglepő, ha belegondolunk, mennyi tápanyagot tartalmaz.

 

Az azték zsálya az azték és maja civilizációk egyik fő terménye volt. Jezsuita feljegyzések szerint az azték zsálya fontosságában a kukorica és a babfélék után következett, megelőzve az amarántot. Gyakran fizették a papságnak és a nemeseknek a járandóságot azték zsálya-magban.
Mivel vallási szertartásokon is használták, ezért a spanyol hódítók betiltották, és csak elszórva, Dél-Mexikó és Guatemala hegyeiben maradt fenn a termesztése.
Az azték zsálya újrafelfedezését kísérő kutatások igazolják, hogy miért volt olyan fontos növény a chia az aztékok idején.

 


A mag népszerűségének több oka van. Egyrészt nagyon sok ásványi anyagot tartalmaz, másrészt kifejezetten magas az omega3 (zsírtartalma meghaladja a 60%-ot) és omega6 zsírsav- és antioxidánstartalma. A chia magban nagy mennyiségben található kalcium, valamint foszfor, kálium, nátrium, cink, réz, mangán is van benne.

A mag rostban gazdag, így segít szabályozni a vércukrot és a glikémiás indexet. Rendkívül jó vízmegkötő képességének köszönhetően megkönnyíti az emésztést, elősegíti a zsírok lebontását. Jóformán semmi kalóriatartalma nincsen és a magas rosttartalmának köszönhetően eltelíti fogyasztóját, vagyis jóllakottságérzetet okoz.

A mag érdekessége, hogy felszívja a vizet, és sűrű géllé alakul. Ez a gél tölti ki tulajdonképpen a gyomrot, és lassítja le a szervezetbe jutó cukrok felszívódását.

Ha Chia magot szeretnénk vásárolni, mindenképpen figyeljünk oda, hogy csak fekete-fehér magokból álló keveréket válasszunk, mert a vörös chia magok még éretlenek. Hűvös. sötét helyen kell tárolni.

Fogyasztását illetően a legjobb és legegyszerűbb, ha nyersen fogyasztjuk. Hozzáadhatjuk reggeli müzlinkhez, gyümölcslébe, tejbe vagy joghurtba is belekeverhetjük. Salátába, szendvicsbe is nyugodtan bele lehet szórni, nincsen semmi különös íze a magnak. A Chia magot minden korosztály fogyaszthatja. Diétázóknak, fogyókúrázóknak rendkívül ajánlott.

Kereskedelmi nagyságrendben ma Mexikóban, Bolíviában, Argentínában, Equádorban, Ausztráliában és Guatemalában termesztik. 2008-ban Ausztrália volt első az azték zsálya termesztésben. 2009-ben az Európai Unió jóváhagyta az azték zsálya-magot, mint új élelmiszer-összetevőt.

Két egyszerű Chia mag recept, amit érdemes kipróbálni:

Chia puding

Keverjünk össze 2,5 dl mandulatejet 2 evőkanál Chia maggal. Hagyjuk pihenni, amíg be nem sűrűsödik. Ha besűrűsödött keverjünk hozzá magvakat és/vagy gyümölcsöt, és már fogyasztható is. Ha nem lenne elég édes, egy kis mézzel édesíthetjük.

Chia gyümölcslé

Tetszés szerinti gyümölcsféléket (alma, banán, kiwi, őszibarack, ananász…) tegyünk bele a gyümölcscentrifugába. Az így kapott levet fogjuk felhasználni.  Tegyük a Chia magot egy külön pohárba vagy tálkába, lassan adagoljuk hozzá a gyümölcslevet, majd hagyjuk állni 15 percet.


 

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol