.

A búza helyett kifizetődöbb mandulát termeszteni Dél-SpanyolországbanAhogy világszerte növekszik a kereslet a mandula iránt, a spanyolok egyre inkább arra törekszenek, hogy a hagyományos búza- és napraforgó mezőket mandulaültetvényekkel helyettesítsék. A mandula a tudatos és egészségközpontú táplálkozás elterjedésével igen népszerű lett. Ráadásul feldolgozva is nagy rá a kereslet, mert a fejlett országokban egyre többen fogyasztanak mandulalisztet vagy mandulatejet.

A világ legnagyobb mandulatermesztője az Egyesült Államok (Kalifornia állam egymaga a világ mandulaigényének 80 százalékát biztosítja), majd Ausztrália és Spanyolország következik a sorban. Spanyolország a 2018/2019-es szezonban több mint 61.000 tonna mandulát takarít be, ez 15 százalékkal több, mint egy évvel korábban – állítja a helyi szakmai szövetség a cikk szerint, - írja a Syngenta blogja


A mandula termesztése egyre népszerűbb  Dél-Spanyolországban

A mandulatermesztés volumene világszerte az elmúlt 10-12 évben megduplázódott: 600.000 tonnáról 1,2 millió tonnára nőtt. Így tudja kiszolgálni a keresletet – mondta Cristobal Perez, aki a közelmúltban nyitotta meg mandulafeldolgozó gyárát a spanyolországi Cordoba közelében.

A környékbeli gazdákat pedig mandulaültetvények telepítésére ösztönözték, mert a felvásárlási árak jók. A 4-5 évvel ezelőtti 3 eurós kilónkénti árral szemben tavaly egyes helyeken 9 eurót is adtak, idén pedig 5 euró körül alakul a mandula kilónkénti felvásárlási ára – tette hozzá Perez.

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol