.

Birkák London belvárosábanA két világháború közötti időszakban London parkjainak füvét birkák „nyírták”


Az 1920-as és 1930-as években a brit fővárosban teljesen megszokott volt, hogy birkanyájakat „vezényelnek” a közparkokba, hogy lelegeljék a füvet, és megspórolják a város számára a kaszálás vagy gépi fűnyírás költségeit.
 

Egy kisebb csoport átkelése a Waterloo-hídon 1924-ben


A juhászok egymással versengtek a megtiszteltetésért, hogy a Hyde Parkban, a Kensington Gardensben, a Clapham Commonon vagy más prominens helyszínen „vessék be” állataikat. A birkák ugyanis többféle karbantartást is végeznek a füves területeken: a növényzetet rövidre legelve, majd letaposva egyúttal szellőztetik is azt, továbbá ürülékükkel trágyázzák is a földet.
 

Birkák a Hyde parkban


A birkákat nem kell sem tankolni, sem olajat cserélni bennük, és bár korántsem jelenthető ki, hogy nem igényelnek törődést, a fűvel táplálkozó patások jelentősen gazdaságosabb megoldást jelentenek a gépi fűnyírásnál.
 


Nyáj a Strandon, 1926.


Egy George Donald nevű juhász egy alkalommal egyenesen a skóciai Aberdeenből hozta le Londonba nyáját a parkokban legelni. A 800 kilométeres út némi megütközést keltett a parlamentben, és Sir Harry Brittain képviselő fel is tette a kérdést: „Nem álltak rendelkezésre angol birkák?”A London szívében dolgozó juhok egyébiránt mind ritka fajták, oxford down, southdown, whitefaced woodland és manx loaghtan. A választás azért esett rájuk, mert eltérően a kereskedelmi célokra tenyésztett modern fajtáktól, ezek a természetes vegetáción is elélnek, nincs szükségük további élelemre.

"A juhok gyengédebbek a földdel, mint a traktorok vagy a fűnyírók" – mondta Tom Davis, a Green Park-i jószágokat őrző juhász. A birkák az elvadultabb részeken legelnek, egyúttal a magokat a földbe nyomkodva gondoskodnak a jövő évi csírázásról is – magyarázta.


Modern idők, régi módszer

 

Habár a gyapjas állatok alkalmazása az 1950-es években megszűnt, az utóbbi időben ismét feltűntek a fővárosban: 2010-ben a Hampstead Heath-en kezdték el legeltetni őket, hogy környezetbarátabb módon oldják meg a park fenntartását. - írja a múltkorÚtban az egyik londoni park felé 1931-ben

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china