.

Birkák London belvárosábanA két világháború közötti időszakban London parkjainak füvét birkák „nyírták”


Az 1920-as és 1930-as években a brit fővárosban teljesen megszokott volt, hogy birkanyájakat „vezényelnek” a közparkokba, hogy lelegeljék a füvet, és megspórolják a város számára a kaszálás vagy gépi fűnyírás költségeit.
 

Egy kisebb csoport átkelése a Waterloo-hídon 1924-ben


A juhászok egymással versengtek a megtiszteltetésért, hogy a Hyde Parkban, a Kensington Gardensben, a Clapham Commonon vagy más prominens helyszínen „vessék be” állataikat. A birkák ugyanis többféle karbantartást is végeznek a füves területeken: a növényzetet rövidre legelve, majd letaposva egyúttal szellőztetik is azt, továbbá ürülékükkel trágyázzák is a földet.
 

Birkák a Hyde parkban


A birkákat nem kell sem tankolni, sem olajat cserélni bennük, és bár korántsem jelenthető ki, hogy nem igényelnek törődést, a fűvel táplálkozó patások jelentősen gazdaságosabb megoldást jelentenek a gépi fűnyírásnál.
 


Nyáj a Strandon, 1926.


Egy George Donald nevű juhász egy alkalommal egyenesen a skóciai Aberdeenből hozta le Londonba nyáját a parkokban legelni. A 800 kilométeres út némi megütközést keltett a parlamentben, és Sir Harry Brittain képviselő fel is tette a kérdést: „Nem álltak rendelkezésre angol birkák?”A London szívében dolgozó juhok egyébiránt mind ritka fajták, oxford down, southdown, whitefaced woodland és manx loaghtan. A választás azért esett rájuk, mert eltérően a kereskedelmi célokra tenyésztett modern fajtáktól, ezek a természetes vegetáción is elélnek, nincs szükségük további élelemre.

"A juhok gyengédebbek a földdel, mint a traktorok vagy a fűnyírók" – mondta Tom Davis, a Green Park-i jószágokat őrző juhász. A birkák az elvadultabb részeken legelnek, egyúttal a magokat a földbe nyomkodva gondoskodnak a jövő évi csírázásról is – magyarázta.


Modern idők, régi módszer

 

Habár a gyapjas állatok alkalmazása az 1950-es években megszűnt, az utóbbi időben ismét feltűntek a fővárosban: 2010-ben a Hampstead Heath-en kezdték el legeltetni őket, hogy környezetbarátabb módon oldják meg a park fenntartását. - írja a múltkorÚtban az egyik londoni park felé 1931-ben

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol