.

Beavatkozás a természet rendjébe mindig bajjal jár
A fiatalok nemcsak az embereknél, de néha az elefántoknál is bandákba tömörülnek. A bandázás pedig az elefántoknál sem mindig vezet jóra.


Az idős állatokat nélkülöző elefántgalerik olykor a céltalan gyilkosságoktól sem riadnak vissza. Ez történt pár éve Dél-Afrikában is. A történet újfent rámutat arra is, mennyire veszélyes, ha az ember beleavatkozik a természet rendjébe.

A dél-afrikai vadőrök többször is különös orrszarvútetemekre bukkantak az 1990-es évek végén és a 2000-es évek elején. Az állatokról nem hiányzott az orvvadászok legáhítottabb zsákmánya, a szarv.

De ami még furcsább volt, az oldalukat valami különleges fegyverrel lyuggatták át. A sebek nem emlékeztettek sem a puskagolyónyomokra, sem a kard okozta sérülésekre, bár széles és hosszú fegyverre utaltak. A tetemek néha olyan állapotban voltak, mintha egy bulldózer ment volna át rajtuk.


Keskenyszájú (fekete) orrszarvú
 

Végül a sebhelyek vezettek nyomra: elefánt a bűnös. De nem akármilyen elefánt, hanem fiatal, hím állat, pontosabban több állat, egész banda.

Kiközösítés a csordából

Amikor a fiatal hím elefántok elérik az ivarérettségüket általában vagy maguktól elhagyják a csordát, vagy erőszakkal elkergetik őket. Mivel társas természetűek, ezért úgynevezett agglegénycsordákba tömörülnek, amelyek rendszerint egy nagy bikából és több „tinédzserből” állnak.

Abban az időben azonban nem így néztek ki a csordák azon a természetvédelmi területen. Egy néhány évvel korábban lezajlott állományritkítás folyamán megölték a nagyobb elefántok zömét, de ott maradtak az „éretlen” fiatalok.

Ugratásoktól a gyilkosságokig

A vadőrök elkezdték figyelni a fiatal hímek csapatait, és észrevették, hogy egyre erőszakosabb viselkedés alakul ki náluk. Kis ugratásokkal kezdődött. Egy hím lefröcskölt egy orrszarvút vagy a fülével megcsapkodott egy rinocéroszt. Az állandó piszkálódás azután eszkalálódott. Az elefántok először kisebb, majd nagyobb üldözésekbe kezdtek, rugdosódtak és lökdösődtek, végül folyamatosan és csoportosan támadták a rinocéroszcsordákat.

A különleges viselkedésre máig nem találtak megnyugtató magyarázatot. Egyesek úgy vélték, hogy az elefántok selejtezése sokkolta a csordát. Az elefántoknál jelentős a társas szervezettség, és az állatoknak jó a memóriájuk. A nagy hímek és az idős nőstények elpusztítása mély nyomot hagyhatott a fiatal elefántokban, és megfosztotta őket a szükséges társadalmi rendtől.

Mások azt gondolták, hogy az egyre erősödő fiatal elefántoknak próbára akarták tenni az erejüket, de nem volt egyetlen nagy bika sem, amelyen levezethették volna az agressziójukat, ezért a rinocéroszok ellen fordultak. Megint mások úgy vélekedtek, hogy a teljesen kifejlett bikák hiányában a fiatal hímek túl hamar jutottak párzási lehetőséghez, és a hormonjaik agresszívvá tették őket.


Fiatal afrikai elefánt
 

A megoldás

Bármi is volt az ok, a kutatóknak megoldást kellett találniuk a rinogyilkosságok megszüntetésére, hiszen sok évet szenteltek a veszélyeztetett állatok megmentésére. Úgy döntöttek, hogy bikák importálásával helyreállítják az elefánttársadalom demográfiai egyensúlyát.

Ez merész lépés volt. Teljesen kifejlett elefántbikákat ritkán költöztetnek. Nemcsak a bikák hatalmas mérete jelent logisztikai kihívást, hanem a bikák is nehezen viselik az eljárást, amelybe beletartozik az állat üldözése, majd benyugtatózása. Más ötlet azonban senkinek sem jutott eszébe.

Szerencsére a módszer bevált. A nagy bikák megfékezték a fiatalabb társaikat, összecsaptak velük és átvették tőlük a párzás terhét. Az orrszarvúak elleni támadások abbamaradtak.

A tanulság azonban megszívlelendő. Az embernek még ma sincs elegendő tudása (és talán sose lesz) ahhoz, hogy ilyen mértékben beleavatkozzon a természet rendjébe. Sajnos erről lépten nyomon elfelejtkeznek még az úgynevezett szakemberek is.

Forrás: origo

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china