.

Az ígéret szép szó, ha betartják úgy jó
A spanyol miniszterelnök, Mariano Rajoy pénteken azt ígérte, hogy az ország gazdasága 2015-ben ismét „szárnyalni fog". Ellenfelei azonban bizakodását „tisztességtelennek" nevezték, hiszen a költségvetési megszorítások még mindig sok spanyolnak fájnak.

A növekedéshez való részleges visszatérés után „2014 a kilábalás éve volt, 2015 pedig az az év lesz, amikor gazdaságunk tényleg szárnyra kap" - mondta Rajoy a pénteki sajtótájékoztatón.

Spanyolország 2013 közepén, 5 év gazdasági botladozás után jutott ki technikailag a recesszióból, a munkanélküliségi ráta azonban rendkívül magas, 24 százalék maradt.

Rajoy úgy gondolja, hogy a stabilizáció a szigorú költségvetési megszorításoknak köszönhető, amelyek a közpénzekkel való gazdálkodás megerősítése érdekében szükségesek voltak. Ezek a lépések azonban heves tömegtiltakozásokhoz vezettek.

A megszorításokat ellenző új, baloldali párt, a Podemos néhány közvélemény-kutatás eredménye szerint megelőzte Rajoy konzervatív néppártját. A következő általános választásra novemberben kerül sor Spanyolországban.

Rajoy azt mondta, Spanyolország most „biztos" növekedési pályán van, amelynek mértéke 2014-ben 1,4 százalékra becsülhető.

Az ellenzéki Szocialista Párt vezetője, Pedro Sanchez, az általa tartott évértékelő konferencián azonban ismét leszögezte, hogy a válság a hétköznapi spanyol polgár számára még nem múlt el.

„Tisztességtelen és igazságtalan, ha egy kormány kihirdeti: itt a válság vége, mialatt továbbra is megkurtítja az oktatásra és a közegészségügyre fordított kiadásokat" - érvelt Sanchez.

„Mindaddig, amíg a munkanélküliség és a szociális háló mutatói nem a megszokott szinteket tükrözik, nem mondhatjuk, hogy túl vagyunk a válságon. Kérem Rajoy urat, tartózkodjon a „kilábaltunk" kifejezés indokolatlan használatától."

Figyelő

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol