.

Az ideális testsúlyLétezik az ideális testsúly kiszámításának egy olyan képlete, amely hozzásegít minket az egészségünk megőrzéséhez.


Sokan gondolják magukról, hogy némi túlsúllyal rendelkeznek, pedig ha kiszámolnák a testtömegindexüket, rájönnének, hogy az ideális, normális tartományba tartoznak. Ugyanakkor az egészségünk érdekében valóban fontos megtartani, vagy elérni a normális testtömeget, hiszen mind a kóros soványság, mind a túlsúly és elhízás komoly kockázata lehet a későbbi megbetegedéseknek – tíz-húsz kilogrammnyi felesleg hónapokkal, esetleg évekkel is megrövidítheti az életünket!

Testtömegindex
Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kidolgozta a testtömeg indexet (Body Mass Index, BMI), amellyel felnőttek esetében egyszerűen megállapítható, hogy testtömegük melyik csoportba tartozik.
Kiszámítása úgy történik, hogy a testtömeget (kg) elosztjuk a méterben kifejezett testmagasság négyzetével (m2), tehát BMI = kg/m2. Ha az így kapott eredmény 18,5 és 24,9 között van, akkor a testtömeg az egészséges, ideális tartományba esik. 
Most nem kell nekiállni bonyolult számításokat végezni, hanem csak egyszerúen kattintson ide az Ideális testsúly kiszámításához és a program kiszámítja az ideális súlyt.
 
Látható, hogy az egészségügyi értelemben ideális testsúly meglehetősen tág határok között mozog, azonban a szélső értékek alatt vagy fölött már figyelni kell életünkben az energiaegyensúlyra, a bevitt és leadott kalóriák mennyiségére.

A magyar összlakosság 20 százaléka elhízott, a nők 33 százaléka, a férfiak pedig 42 százaléka túlsúlyos. A 2014-es Eurobarometer adatai szerint a magyar lakosság 62 százaléka ritkán vagy egyáltalán nem mozog. Az alacsony fizikai aktivitás a kor előrehaladtával még inkább a kívánt mértéken alul marad.
A táblázatból jól látható, hogy túlsúly tekintetében Magyarország az élmezőnyben van.

Túlsúly esetén a szükséges napi energiamennyiség 500 kcal-val való csökkentésével érhető el az egészséges testtömeg vesztés, amely ne legyen több mint egy kg hetente, így nem veszélyeztetjük egészségünket. Emellett felnőtt korban naponta minimum fél óra testmozgás javasolt.

Mozgásra minden embernek szüksége van, legyen szó fiatalról vagy idősről, egészséges vagy beteg emberről. Sokat tehetünk egészségünk megőrzése érdekében, ha arra törekszünk, hogy megtartsuk ideális testtömegünket, hiszen könnyebb azt megtartani, mint később komoly erőfeszítések árán elérni. - írja a webbeteg.hu

Cél, hogy a megélhető, minőségi évek száma a lehető legmagasabb legyen.

 
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol