.

Az emberek hülyítése nem a mai média találmánya
„Óriási asztronómiai felfedezés történt a napokban” – jelent meg az álhír 1835. augusztus 25-én a New York Sunban a Holdon talált civilizációról.A nagy átverést a New York Sun firkászai sütötték ki azon egyszerű megfontolásból, hogy az 1833-ban indult lap eladásait kissé feljebb tornásszák.
A kreatív szerzők nem kisebb névvel takaróztak, mint Sir John Herschelével, aki a kor legismertebb asztronómusának számított. A hat cikkből álló sorozat első része pontosan 177 évvel ezelőtt, 1835. augusztus 25-én, ezen a napon jelent meg az amerikai folyóiratban.

Az írások Holdon élő állatokról számoltak be, amelyek között felsorolták a bölényeket és kecskéket, mint hagyományos fajokat. Emellett olyan fantasztikumok is felbukkantak az égitest képzelt élővilágában, mint unikornisok, vagy kétlábú és farknélküli hódok. A denevérszárnyú emberek pedig templomokat építettek a kráterek közt.
Aki pedig kételkedne a megfigyelés módjában: a felfedések egy óriási, új technológia alapján készült teleszkóppal váltak láthatóvá. A szerzők pedig a további vizsgálatok lehetetlenségéről és gondoskodtak: a csodateleszkóp „elromlott”, miután ők látták, amit látni akartak. A szerkezet lencséjét ugyanis a nap tette tönkre a közismert „üveg általi gyulladás” jelenségével, ami miatt végül az egész csillagvizsgáló leégett.

A New York Sun olvasottsága jelentősen megnőtt az álhírnek köszönhetően, és a későbbiekben is hasonló szinten maradt. Csak hetekkel a publikáció után derült ki, hogy a fantasztikus megfigyelés nem fedi a valóságot, de még ekkor sem közölt az újság helyesbítést.

Az asztronómus, akinek a cikket tulajdonították először le volt nyűgözve az álhír hallatán, hiszen tudta, a valós megfigyelései soha nem lehettek volna ennyire érdekesek. Később már idegesebben reagált, mikor mindenki, aki hitt a Hold új civilizációjában, különböző kérdéseket tett fel neki az égitesten való élettel kapcsolatban.
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china