.

Az élő kövület 
 
2000 decemberében a dél-afrikai Sodwana-öböl mélységeinek feltérképezése közben Pieter Venter búvár és társa, olyan élőlénnyel kerültek szembe a víz felszíne alatt 100 méterrel, amit korábban még soha nem láttak. 

A két búvár egy közel két méteres bojtosúszójú  hallal találkozott.

 
 
A paleontológusok évtizedeken keresztül csupán fosszíliák révén ismerték az ember méretű bojtosúszós maradványhalat. Azt hitték, hogy a nagy hal 65 millió évvel ezelőtt kihalt ugyanazon esemény során, amely véget vetett a dinoszauruszok létezésének. 1938. december 23-án Hendrik Goosen halászhajó-kapitány a vonóhálójában találta a különleges halat. A halat tartósították, majd levelezésbe kezdtek J.L.B. Smith professzorral, de a karácsony miatt elhúzódott a kapcsolatfelvétel, ezért a halat végül kitömték.
Az 1938-as példányt a mai napig a dél-afrikai East-London Múzeumban őrzik.

A későbbi vzsgálat során derült ki, hogy egy élő bojtosúszós halat fedeztek fel. A teremtmény tudományos szenzáció volt, mivel úgy gondolták, hogy a már 400 millió éve is élt élőlény nem élhet válzozatlan formában napjainkban. Úgy tűnik, ezt a halat elkerülte az evolúció.
 
 
A búvárcsapat három halat regisztrált a merülés során.  és egy későbbi expedíció alatt megerősítették, hogy ezeknek az úgynevezett "élő fosszíliáknak" egy kolóniája él az öbölben lévő mélyvízi völgyekben. A mintegy harminc halból álló kolónia többé-kevésbé érintetlenül élt itt az elmúlt időszakban..

Az élő kövületből ma már több populációt fedeztek fel. Az egyik ezek közül az Indiai-óceánban, másik a Csendes-óceán nyugati részén él. Egyenlőre nem tudni, van e kapcsolat a két halcsoport között.

Hans Fricke berlini biológus és munkatársai ezért tüzetesebben vizsgálni kezdték az állatcsoportok tagjait, hogy felmérjék, mennyien lehetnek, mennyi idősek, s merre kóborolnak az óceán mélyén.
A 21 évig tartó kutatást a Seychelle-szigetek és a Madagaszkár között elterülő Comore-szigeteknél végeztek. Kiderült, a halak 160-200 méteres mélységben élnek, tengeralattjáróval sikerült videóra venni őket, 140 példányt azonosítottak több száz merülés alkalmával.

A bojtosúszós halak szaporodása a mai napig rejtély, mivel a nőstények a mélységbe buknak alá a szülés idejére. Évente csak három-négy hal pusztul el, s ezen halak helyét ugyanennyi új kifejlett egyed veszi át, akik a látszólag a semmiből tűnnek fel. A hal-csoportnak évente csak 4,4 százaléka pusztul el, ami nem veszélyezteti fenmaradásukat.


Egy-egy példányról lehetetlen megállapítani mennyi idős, mert pikkelyeik az idő előrehaladtával semmit sem változnak. Ha 1938-ban nem tömik ki a legelső 300 méteres mélységből kifogott bojtosúszós halat, hanem sikerül életben tartani, valószínűleg többet tudnának a tudósok a különös halak öregedéséről.
 
Források:  24.huujvilágtudat

 
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china