.

Az ékszerész, aki belehalt az emigrációba
Húsvét közeledtével sokan elgondolkodnak, milyen ajándékkal lepjék meg szerettüket. Ezzel III. Sándor orosz cár is így volt 1885-ben, de Peter Carl Fabergé, levette válláról a gondot.

 

Peter Carl Fabergé, híres pétervári ékszerész fiaként 1846-ban született Szentpéterváron. A család, Carl születése után néhány évvel otthagyta „Észak Velencéjé”-t, s Drezdába költözött, de a pétervári ékszerműhely továbbra is működött. Carl csak 26 évesen tért vissza szülővárosába. 1882-ben ékszerészmester lett, és 34 éves korában átvette apja ékszerüzletét. Az ezt követő időszakban kezdett el dolgozni az addigiaknál finomabb, mívesebb kidolgozású ékszereken. Fabergé munkásságára még III. Sándor cár is felfigyelt, így 1885-ben felkereste, hogy készítsen húsvéti ajándékot a feleségének. Így készült el az első Fabergé-tojás. A tojás tömör aranyból készült, és belsejében  egy másik tojásban miniatűr tyúkot helyezett el. A tojás kinyitásakor  felfedte a cári korona miniatűr mását.

A fennmaradt Fabergé-tojások egytől egyig remekművek, de a leghíresebbek az úgynevezett birodalmi tojások; ezeket a mester a cár feleségének, Maria Fjodorovnának készítette húsvéti ajándékként. Az első ilyen ékszertojásban egy gyémántkoronás-rubintojásos aranycsirke kapott helyet. A szokás hagyományt teremtett; innentől fogva minden húsvétot Fabergé-tojással ünnepeltek a cári családban. A hagyományt II. Miklós cár, Sándor fia is tovább ápolta, így évente újabb Fabergé-tojással bővülhetett a családi ékszerkészlet. Persze, nem csak a húsvétiakkal: 1885 és 1917 között az ékszerész több mint 50 tojást gyártott a cári családnak.


Ma egy Fabergé tojás féltve őrzött kincs
 

Fabergé tehetségének világszerte híre ment. A Távol-Keletről, az Egyesült Államokból és több európai országból is kapott megrendeléseket, sőt, a párizsi világkiállításon aranyérmet is kaptak az ékszerész remekművei. Érthető: egyes, mívesebb darabokon a mester akár egy évig is elpiszmogott, és a segédeitől is hasonló elhivatottságot követelt meg.

A jó hírnévnek és a piaci sikernek köszönhetően Fabergé a saját nevével fémjelzett üzletet nyitott Kijevben és Londonban, ahol több mint száz alkalmazottnak adott munkát. Fabergé-tojást készíttetett Marlborough hercegnője, az iparmágnás Alexander Kelch, és a Rothschild család is.

A Fabergé-ház (House of Fabergé) 1916-ban lépett a tőzsdére, 3 millió rubeles alaptőkével. A következő évben készült az utolsó híres Fabergé-tojás. Az acél-arany színű, komor hangulatot árasztó tojás a világháborús frontra látogató cárnak állított emléket; a tojásban egy, az eseményt bemutató miniatűr festményt is elhelyeztek.

Fabergé moszkvai üzlete 1893-ban

1917-ben az ékszercég karrierjét derékba törte a nagy októberi szocialista forradalom. A családi vállalatot a bolsevikek államosították. A vállalkozás megszűnt, és a Fabergé család kénytelen volt elmenekülni Pétervárról – a bolsevikek nem tekintettek barátként a cári család kedvenc ékszerészére. Először a lettországi Rigába mentek, de november közepén a forradalom elérte Lettországot is, így tovább mentek Németországba. Végül 1920-ban telepedtek le Svájcban.
        

Carl Fabergé is 1920-ban halt meg, távol az otthonától, száműzetésben. A családja szerint valójában a szíve szakadt meg, ugyanis soha nem tudta magát túltenni a szocialista forradalmon. A birodalmi tojások nagy részét a bolsevikek adták el külföldi valutáért, így a gyűjtemény többé már nem lehet egységes  A mester egyes források szerint 71-et, más források szerint 65-öt készített, de csak 57-ről tudják, hogy hol vannak.

A Fabergé cég csodálatos ékszertojásai ma már ritkaságszámba mennek. A megmaradt példányok gazdag gyűjtőkhöz kerültek, a még előkerülő darabok pedig dollármilliókért kelnek el. (Tavaly egy anyagáron vásárolt Fabergé-tojásról derült ki, hogy húszmillió fontot, azaz nagyjából 8,5 milliárd forintot ér.)

Az egyik legutolsó Fabergé tojást („Rotschild tojás”) néhány éve a Christie aukciós ház értékesítette 8.900.000 angol font értékben. (Körülbelül 3.328.600.000 forintnak megfelelő összeg.)Minden darab vagyont ér

Carl Fabergé


Források: 
http://oroszvilag.hu/?t1=tortenelem&hid=3231
http://index.hu/tudomany/til/2015/03/13/az_ekszeresz_akit_eltaposott_a_szovjet_forradalom/
http://www.femina.hu/husvet/faberge_tojas?img=2&code=0000120629000000000sdtwq9krqu#kepescikk
http://ladylkreativalkotasai.blogspot.com.es/2012/05/peter-carl-faberge-1846-majus-30-1920.html

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china