.

Az 5 ezer éve halott Ötzi hangjának rekonstruálásán dolgoznakSaját hangján fog megszólalni az 5 ezer éve halott Ötzi

A technika segítségével Ötzi, az ötezer éves gleccsermúmia hamarosan megszólal. Egy szoftver segítségével ugyanis meg lehetett határozni Ötzi hangképző csatornáját, így sikerül hangszínét is rekonstruálni.

 

Ötzi a múzeumban

A dél-tiroli egészségügyi hatóság szakértői röntgenképeket szkenneltek és dolgoztak fel, így meg tudták határozni, hogy milyenek voltak Ötzi hangképző szervei, így vissza tudják majd adni, hogyan is hangozhatott, ha Ötzi hangot adott.

A szakértők egy szoftvert használtak arra, hogy meghatározzák a zöngés hangokat képző rezonanciahelyek értékét, valamint azt, hogy az akusztikus energia és a magánhangzók rezgése hogyan oszlik el. Az eredményeket egy hangszintetizátor segítségével rekonstruálták.


Ötzi rekonstruált arca a Préhistoire de Quinson Múzeumban, Alpes-de-Haute-Provenceban.

Ötzi múmiáját nem is kellett megvizsgálni, hiszen a szükséges röntgenképek már a tudósok rendelkezésére álltak.

Francesco Avenzini, a bolzanói tartományi kórház foniátriai intézetének vezetője és Rolando Füstös, az intézmény fül-orr-gégészeti részlegének főorvosa vezette a tanulmányt. Ötzi hangjának rekonstruálása az első ilyen jellegű munka. A foniátria tudománya a hangképzés élettanával, kórtanával, a funkciózavarok diagnosztikájával és kezelésével foglalkozik.

A kutatás során a tudósok olyan problémákkal is szembesültek, amelyek korábban még nem fordultak elő, hiszen a kutatási terület teljesen új. Az egyik probléma az volt, hogy a múmia karja Ötzi megtalálásakor a nyakát takarta, így megváltozhattak a hangképző szervek formája. Emellett a mumifikálódás és a vele járó folyadékhiány is kihívást jelentett.


Ötzi, megtalálásának helyén

Ötzi a rézkorban élt, múmiáját pedig 1991 szeptemberében találták meg az Ötz-völgyi Alpokban, amely az olasz-osztrák határon fekszik. A múmia 3210 méter magasan volt.

Feltehetően még 40 éves kora előtt, időszámításunk előtt 3359 és 3105 között halt meg. A gleccsermúmia a világ legrégebbi teljes épségben megmaradt emberi holtteste, Olaszországban, a bolzanói (Bolzen) régészeti múzeumban őrzik – írja az MTI.


Ebben a bolzanoi múzeum őrzk Ötzit

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol