.

Ausztráliában ritka bálnafaj egyedét mosta partra a vízEgy igen ritka sziláscet-fajta, egy Omura-bálna vetődött partra Ausztrália nyugati részén, miután az Olwyn trópusi ciklon végigsöpört a térségen. Ez a második alkalom, hogy Omura-bálnát láttak Ausztráliában. A tengerbiológusok számára ez nagy esemény, mert így alaposan megvizsgálhatják a ritka faj jellegzetességeit, illetve a regionális eloszlására vonatkozó ismereteket is bővíthetik.

Fotó: Geoff Parry / AFP

Az Omura-bálnát 2003-ban azonosították – amíg nem tudták, hogy külön fajról van szó, egyszerűen a sziláscetek közé sorolták. Azóta kiderült, hogy az áramvonalas bálna csontvázának számos olyan jellegzetessége van, amik megkülönböztetik a többi fajtársától.

 

Az Omura-bálnák életmódjáról keveset tudunk. Az eddigi ismeretek alapján úgy vélték, a bálna csak a trópusi és szubtrópusi vizekben él meg. Ausztrália környékén még nem látták őket: az azonosított példányokat többnyire a Japán-tengeren és a Salamon-tengeren látták. Ugyanakkor tény, hogy Ausztráliában többször vetődnem partra ritka tengeri emlősök.

A faj azonosítása óta csak néhány élő bálnát észleltek, így nehéz megmondani, hogy mekkora lehet a faj egyedszáma, és merre vannak a természetes élőhelyeik.

index.hu

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol