.

Átvilágítják a 7000 éves csincsorró múmiákatA mai Peru és Chile területén hajdanán élt csincsorró indiánok által több mint hétezer éve bebalzsamozott múmiákat vizsgálnak kutatók egy santiagói klinikán. Többek között DNS-elemzést és CT-felvételeket készítenek róluk.


A csincsorrók vadászó-halászó életmódot folytattak, a Kr. e. 10 ezer-3400 közötti időtartományban éltek Dél-Amerika csendes-óceáni partvidékén, az Atacama-sivatag peremén.

Az elsők között voltak, akik mumifikálták halottaikat. Múmiáik kora mintegy 7400 évre tekint vissza, vagyis legalább kétezer évvel idősebbek az egyiptomiaknál. A kutatók abban reménykednek, hogy a modern technológiával rekonstruálhatják, milyen volt az elhunytak külleme, dekódolhatják génjeiket, és alaposabban megismerhetik az ókori civilizációt.

A 15 múmiáról – többségük gyermek – több ezer képet készítettek a santiagói klinikán, a későbbiekben virtuálisan felboncolják őket. A nagy teljesítményű számítógépes feldolgozással igyekeznek visszaadni nekik izmaikat és arcvonásaikat is. Azt is szeretnék felderíteni, hogy a csincsorrók miként mumifikálták az elhunytakat.

Csincsorró múmiák az azapai San Miguel Múzeumban, 2005-ben. (Fotó: Reuters/Ivan Alvarado)


Az emberi anatómiát a jelek szerint alaposan ismerő indiánok gondosan eltávolították a halottak bőrét és izmait, majd fával, növényekkel és agyaggal rekonstruálták a testet a megmaradt csontváz körül, visszavarrták az eredeti bőrt, kiegészítve szájjal, szemmel és hajjal. Végezetül egy maszkot helyeztek az arcra. A végeredmény valahol egy szobor és egy valódi ember között helyezkedik el, hátborzongatóan életszerű több ezer év távlatából is.

A szakemberek szerint a mumifikáció bensőséges gyakorlat volt, amelyet maga a család végzett el az elhunyton. A legkorábbi múmiák meg nem született magzatok és újszülöttek voltak. Mindegyiküket ugyanazon alapfolyamatokkal alkották meg, mégis egyedülálló technológiai és művészeti innovációkat vonultatnak fel. A gyakorlat fokozatosan fejlődött, a legfrissebb múmiák a legbonyolultabban kivitelezettek.

1903 óta mintegy 180 csincsorró múmiát fedeztek fel, mindegyiket kültéren, a part közelében. Az indiánok a jelek szerint nem építettek piramisokat, vagy egyéb épületeket védelmükre. Sőt, a múmiák mellett nem is hagytak hátra semmilyen nyomot maguk után.

A CT-vizsgálat már hozott is némi meglepetést, mint kiderült, a legkisebb múmia nem az, aminek látszik. A szerzők szerint nem rejt csontvázat, valójában csak egy szobrocska, valószínűleg olyan egyént reprezentál, akit nem tudtak mumifikálni.


hiradó

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol