.

Átvilágítják a 7000 éves csincsorró múmiákatA mai Peru és Chile területén hajdanán élt csincsorró indiánok által több mint hétezer éve bebalzsamozott múmiákat vizsgálnak kutatók egy santiagói klinikán. Többek között DNS-elemzést és CT-felvételeket készítenek róluk.


A csincsorrók vadászó-halászó életmódot folytattak, a Kr. e. 10 ezer-3400 közötti időtartományban éltek Dél-Amerika csendes-óceáni partvidékén, az Atacama-sivatag peremén.

Az elsők között voltak, akik mumifikálták halottaikat. Múmiáik kora mintegy 7400 évre tekint vissza, vagyis legalább kétezer évvel idősebbek az egyiptomiaknál. A kutatók abban reménykednek, hogy a modern technológiával rekonstruálhatják, milyen volt az elhunytak külleme, dekódolhatják génjeiket, és alaposabban megismerhetik az ókori civilizációt.

A 15 múmiáról – többségük gyermek – több ezer képet készítettek a santiagói klinikán, a későbbiekben virtuálisan felboncolják őket. A nagy teljesítményű számítógépes feldolgozással igyekeznek visszaadni nekik izmaikat és arcvonásaikat is. Azt is szeretnék felderíteni, hogy a csincsorrók miként mumifikálták az elhunytakat.

Csincsorró múmiák az azapai San Miguel Múzeumban, 2005-ben. (Fotó: Reuters/Ivan Alvarado)


Az emberi anatómiát a jelek szerint alaposan ismerő indiánok gondosan eltávolították a halottak bőrét és izmait, majd fával, növényekkel és agyaggal rekonstruálták a testet a megmaradt csontváz körül, visszavarrták az eredeti bőrt, kiegészítve szájjal, szemmel és hajjal. Végezetül egy maszkot helyeztek az arcra. A végeredmény valahol egy szobor és egy valódi ember között helyezkedik el, hátborzongatóan életszerű több ezer év távlatából is.

A szakemberek szerint a mumifikáció bensőséges gyakorlat volt, amelyet maga a család végzett el az elhunyton. A legkorábbi múmiák meg nem született magzatok és újszülöttek voltak. Mindegyiküket ugyanazon alapfolyamatokkal alkották meg, mégis egyedülálló technológiai és művészeti innovációkat vonultatnak fel. A gyakorlat fokozatosan fejlődött, a legfrissebb múmiák a legbonyolultabban kivitelezettek.

1903 óta mintegy 180 csincsorró múmiát fedeztek fel, mindegyiket kültéren, a part közelében. Az indiánok a jelek szerint nem építettek piramisokat, vagy egyéb épületeket védelmükre. Sőt, a múmiák mellett nem is hagytak hátra semmilyen nyomot maguk után.

A CT-vizsgálat már hozott is némi meglepetést, mint kiderült, a legkisebb múmia nem az, aminek látszik. A szerzők szerint nem rejt csontvázat, valójában csak egy szobrocska, valószínűleg olyan egyént reprezentál, akit nem tudtak mumifikálni.


hiradó

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china