.

Ata: ember vagy földönkívüli
2003-ban a chilei Atacama-sivatagban a kutatók egy igen különös felfedezést tettek: a homok fogságából egy mindössze 15 centiméteres, piciny ember formájú élőlény mumifikálódott maradványa került elő.

 

Az egyik legnagyobb orvostudományi rejtélyre már az első perctől kezdve rányomták a hamisítvány-bélyeget, az élénkebb fantáziájúak pedig földönkívüliekről suttogtak. Az azóta eltelt 12 év alatt számtalan vizsgálatot végeztek rajta, ami alapján humaonidnak nyilvánították, ugyanakkor több kérdésre sem sikerült választ találniuk a kutatóknak.

Az Atának elnevezett élőlény mindössze 15 centiméter hosszú, s kezdetben úgy vélték, egy koraszülésből származó, esetleg elvetélt magzatról van szó. Azonban nemcsak a mérete hozta zavarba a kutatókat: egy sor fizikai deformitást észleltek a leleten, így eleinte azt sem tudták megállapítani, hogy Ata emberszerű főemlős-e vagy sem. Az embereknek 12, míg az emberszabású majmoknak például 13 pár bordájuk van, ezzel szemben a furcsa élőlénynek csupán tíz pár volt.

Ata

A koponya kúp alakja arra enged következtetni, hogy a lény a turricephaly nevű betegségben szenvedett. A koponya elülső része is furcsa, deformált volt, arcának középső része és állkapcsa pedig alulfejlett.

A koponya egészen 2009-ig magántulajdonban volt, ekkor egy barcelonai szimpóziumon mutatták be. 2012 őszén a kutatóknak lehetőségük nyílt arra, hogy Atát röntgensugarakkal, illetve CT-vel is megvizsgálják, majd DNS-mintát vettek.

A genetikai vzsgálatok után úgy gondolják a lény ember volt, azonban DNS-ének 9 százaléka mégsem emberi.  Bár e két állítás ellentmondásnak tűnik, amit a szakemberek más elképzelés híján azzal magyaráznak, hogy a genom degradálódott. Az eredmények szerint az anyától öröklődő mitokondriális DNS-ének haplotípusa megegyezett a Chilében elterjedt B2 haplotípus-csoporttal, így a törpeember minden bizonnyal dél-amerikai anyától származott.
 


A detroiti Wayne állami egyetemen végzett vizsgálatban bebizonyosodott, hogy a csimpánzok és az emberek DNS-e 99,4 százalékban megegyezik, így a csimpánzt is az emberfélék családjába (Hominidae) kellene sorolni a főemlősök rendjén, majmok alrendjén és az emberszerűek osztagán belül, mondta  a New Scientistnek tudományos lapnak Morris Goodman genetikus.


Mivel a lény DNS állományának eltérése jóval több mint amennyi az ember és csimpánz közt van, bátor kijelentés a kis Atát rendellenes humanoidnak nevezni. 

A szakemberek továbbra is csak találgatni tudnak: egyes kutatók szerint Ata törpe lehetett, habár a világ legalacsonyabb embere a maga 54,6 centiméterével is óriásnak tűnhet mellette. Ezt az elméletet azonban a genetikai eredmények egyáltalán nem támasztják alá.

Meglepte a kutatókat, hogy Ata genetikailag nem magzat volt. Fogainak és csontjainak fejlettségéből arra lehetett következtetni, hogy egy 6-8 éves gyermek szerveit vizsgálják. A tesztek azonban a mai napig sem adtak választ arra, hogy egy minimum hatéves gyermek miként lehet akkora, mint egy 16 hetes magzat.

 

ata

Az is felmerült, hogy a lény a progéria (más néven Hutchinson-Gilford szindróma) egy szélsőséges formájában szenvedett, amely során a gyermekek a normálisnál sokkal gyorsabban öregednek. Ez megmagyarázná, hogy bár csupán magzati nagyságú volt, a szervi állománya egy 6-8 éves gyermeknek volt megfelelő. Azonban ezt az elméletet is el kell vetni, ugyanis a betegség genetikai jellegzetességei nem mutathatók ki Atában.

A kutatók másik csoportja szerint kivételes esetekben elképzelhető, hogy egy egyed fenotípusa (teljes fizikai megjelenés) és genotípusa (az egyed genetikai felépítése) nem egyezik meg, ráadásul genetikai rendellenessége sem volt. Véleményük szerint a lény halva született, ám a sivatag környezeti hatása miatt ilyen különös módon száradt ki. Ám ez az elmélet sem állja meg a helyét, ugyanis nem ad magyarázatot a két hiányzó bordára és a csontok növekedésére.

Amiben a kutatók egyetértenek:  Ata minden bizonnyal ember és nem földönkívüli.
(hogy ez a megállapítás a további vizsgálatok után is megállja e helyét....majd kiderül)

A kutatások és genetikai vizsgálatok jelenleg is zajlanak, a szakértők megpróbálják leírni azokat a bázispárokat, amelyek nem egyeznek az emberi DNS-sel.


 

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol