.

Ata: ember vagy földönkívüli
2003-ban a chilei Atacama-sivatagban a kutatók egy igen különös felfedezést tettek: a homok fogságából egy mindössze 15 centiméteres, piciny ember formájú élőlény mumifikálódott maradványa került elő.

 

Az egyik legnagyobb orvostudományi rejtélyre már az első perctől kezdve rányomták a hamisítvány-bélyeget, az élénkebb fantáziájúak pedig földönkívüliekről suttogtak. Az azóta eltelt 12 év alatt számtalan vizsgálatot végeztek rajta, ami alapján humaonidnak nyilvánították, ugyanakkor több kérdésre sem sikerült választ találniuk a kutatóknak.

Az Atának elnevezett élőlény mindössze 15 centiméter hosszú, s kezdetben úgy vélték, egy koraszülésből származó, esetleg elvetélt magzatról van szó. Azonban nemcsak a mérete hozta zavarba a kutatókat: egy sor fizikai deformitást észleltek a leleten, így eleinte azt sem tudták megállapítani, hogy Ata emberszerű főemlős-e vagy sem. Az embereknek 12, míg az emberszabású majmoknak például 13 pár bordájuk van, ezzel szemben a furcsa élőlénynek csupán tíz pár volt.

Ata

A koponya kúp alakja arra enged következtetni, hogy a lény a turricephaly nevű betegségben szenvedett. A koponya elülső része is furcsa, deformált volt, arcának középső része és állkapcsa pedig alulfejlett.

A koponya egészen 2009-ig magántulajdonban volt, ekkor egy barcelonai szimpóziumon mutatták be. 2012 őszén a kutatóknak lehetőségük nyílt arra, hogy Atát röntgensugarakkal, illetve CT-vel is megvizsgálják, majd DNS-mintát vettek.

A genetikai vzsgálatok után úgy gondolják a lény ember volt, azonban DNS-ének 9 százaléka mégsem emberi.  Bár e két állítás ellentmondásnak tűnik, amit a szakemberek más elképzelés híján azzal magyaráznak, hogy a genom degradálódott. Az eredmények szerint az anyától öröklődő mitokondriális DNS-ének haplotípusa megegyezett a Chilében elterjedt B2 haplotípus-csoporttal, így a törpeember minden bizonnyal dél-amerikai anyától származott.
 


A detroiti Wayne állami egyetemen végzett vizsgálatban bebizonyosodott, hogy a csimpánzok és az emberek DNS-e 99,4 százalékban megegyezik, így a csimpánzt is az emberfélék családjába (Hominidae) kellene sorolni a főemlősök rendjén, majmok alrendjén és az emberszerűek osztagán belül, mondta  a New Scientistnek tudományos lapnak Morris Goodman genetikus.


Mivel a lény DNS állományának eltérése jóval több mint amennyi az ember és csimpánz közt van, bátor kijelentés a kis Atát rendellenes humanoidnak nevezni. 

A szakemberek továbbra is csak találgatni tudnak: egyes kutatók szerint Ata törpe lehetett, habár a világ legalacsonyabb embere a maga 54,6 centiméterével is óriásnak tűnhet mellette. Ezt az elméletet azonban a genetikai eredmények egyáltalán nem támasztják alá.

Meglepte a kutatókat, hogy Ata genetikailag nem magzat volt. Fogainak és csontjainak fejlettségéből arra lehetett következtetni, hogy egy 6-8 éves gyermek szerveit vizsgálják. A tesztek azonban a mai napig sem adtak választ arra, hogy egy minimum hatéves gyermek miként lehet akkora, mint egy 16 hetes magzat.

 

ata

Az is felmerült, hogy a lény a progéria (más néven Hutchinson-Gilford szindróma) egy szélsőséges formájában szenvedett, amely során a gyermekek a normálisnál sokkal gyorsabban öregednek. Ez megmagyarázná, hogy bár csupán magzati nagyságú volt, a szervi állománya egy 6-8 éves gyermeknek volt megfelelő. Azonban ezt az elméletet is el kell vetni, ugyanis a betegség genetikai jellegzetességei nem mutathatók ki Atában.

A kutatók másik csoportja szerint kivételes esetekben elképzelhető, hogy egy egyed fenotípusa (teljes fizikai megjelenés) és genotípusa (az egyed genetikai felépítése) nem egyezik meg, ráadásul genetikai rendellenessége sem volt. Véleményük szerint a lény halva született, ám a sivatag környezeti hatása miatt ilyen különös módon száradt ki. Ám ez az elmélet sem állja meg a helyét, ugyanis nem ad magyarázatot a két hiányzó bordára és a csontok növekedésére.

Amiben a kutatók egyetértenek:  Ata minden bizonnyal ember és nem földönkívüli.
(hogy ez a megállapítás a további vizsgálatok után is megállja e helyét....majd kiderül)

A kutatások és genetikai vizsgálatok jelenleg is zajlanak, a szakértők megpróbálják leírni azokat a bázispárokat, amelyek nem egyeznek az emberi DNS-sel.


 

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china