.

Áramtermelő járda LondonbanLondonban interaktív lapokkal fedtek egy kis járdaszakaszt, hogy energiatermelő „okos utcává" alakítsák azt.A projekt június 29-én startolt egy csendes és viszonylag kis forgalmú londoni utcácskában a Bird Streeten, írja az interaktív burkoló elemeket gyártó Pavegen cég a sajtóközleményében.

Amikor a látogatók végigballagnak a Bird Streeten (amelyet lezártak a járműforgalom elől),az utca közepén található burkolólapos ösvény felveszi a lépéseikből származó energiát, és áramot termel,amely működteti az út mentén elhelyezett hangszórókat, amelyekből madárcsicsergés árad, és a két oldalt elhelyezett éjszakai ledes fényjátékokat.

A 10 négyzetméter felületet borító lapelrendezés által termelt elektromosság még a járdába épített, alacsony energiájú Bluetooth jeladókat is működtet. Ezek a jeladók összeköttetésben állnak a járókelőknek adott telefonos alkalmazásokkal, amelyek tájékoztatják az arra járókat, hogyhány lépést tettek meg és mennyi energiát termeltek ezek a lépések. A járókelők ráadásul kuponokat kapnak a lépéseikért, amelyeket az út menti kis boltokban válthatnak be.


forrás: vilagszam

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol