.

Angliai erdőkbe visszatelepítik a hiúzt
Visszatelepítik a hiúzt az angliai és a skóciai erdőkbe, 1300 évvel azután, hogy a vadállat kipusztult a térségben.


A faj megőrzését célul kitűző alapítvány, a Lynx UK Trust azt tervezi, hogy 18 vadállatot enged szabadon Aberdeenshire, Cumbria és Norfolk grófságokban lévő magánbirtokok szarvasokban, őzekben, apróvadakban gazdag erdeiben, ha az angliai és skóciai környezetvédelmi hatóságok engedélyt adnak programjára.

A hiúz egyebek mellett őzet, nyulat eszik, és nem jelent kockázatot az emberre, mivel távol tartja magát az emberektől. A hiúz bolygónk egyik legtitokzatosabb és legszebb macskája. A brit vidék haldoklik, és a hiúz vissza fogja hozni az életbe – idézte Paul O'Donoghue-t, az alapítvány tanácsadóját a The Independent brit napilap.

Fotó: AFP / Patrick Pleul

Környezetvédelmi szakemberek egyre inkább felismerik a nagyragadozók fontosságát az élővilágban. Például, amikor az amerikai Yellowstone Nemzeti Parkban a farkasokat visszahonosították, megváltozott a park virágállománya. Nagy-Britanniában egyre nagyobb gondot jelent az őzek elszaporodása, ami részben a ragadozók hiányának köszönhető.

A hiúznak különösen áldásos hatása lesz az erdők ökoszisztémájára, mind közvetlenül, mind pedig a szélesebb körű fajmegőrző programok szempontjából – mondta Tony Marmont, az aberdeenshire-i grófságban lévő Grumack erdő tulajdonosa, aki szintén szívesen venné a vadmacska visszatérését erdeibe.

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol