.

Amit nem gondolnánk a vizilovakról
Veszélyesebbek mint a krokodilok

 

Dél-afrikai viziló csorda
 
MInden nagyobb állatkertben megtalálható a nílusi viziló, aminek a legnagyobb atrakciója, mikor kitátja a száját. Az ember nem is érti, növényevő állatnak miért alkotott ekkora szájat a természet. Hatalmas súlyuknak, és 20-30 centiméterre megnövő agyaruknak köszönhetően a nincs igazi ellenfelük.
 

 
Alapvetően békés természetűek, de ha valami felbosszantja őket, Isten óvjon tűlük. Támadnak, ha veszélyben érzik magukat, vagy kicsinyeiket, vagy ha elzárják a vízhez visszavezető útjukat. Néha elkóborolnak a folyóparton, és ha kell 50 kilométeres sebességgel is tudnak futni támadáskor, vagy meneküléskor.
Afrikában többen halnak meg a vizilovak harapásától, mint a krokodiloktól.
A felnőtt állatok nem tartanak a krokodiloktól, évmilliók alatt megszokták egymás közelségét. A kicsiknek viszont van félnivalójuk, mivel rájuk előszeretettel vadásznak ezek az óriási hüllők. Amikor a viziló mama észreveszi a kicsinyére vadászó krokodilt, nem sokat tétovázik, ráront és hatalmas agyaraival átharapja a vastag bőrrel védett hüllőt.
 

Ez a krokodil sem fog többet bébi vizilóra vadászni


A tapasztaltabbaknak sikerül                                         Az oroszlán is elfut, ha dühös a viziló
 

A természet gazdagságához a vizilovak is hozzátartoznak. Azonban mint minden vadon élő állatnak, nekik is el kell szenvedni az ember terjeszkedését.
A Nílusban már alig vanak vizilovak, életterük Afrika délebbi részére szorult vissza, ahol a sekélyebb vizekben még jelentős számban előfordulnak.  Azonban ez a terület is egyre jobban szűkül, az ember a vadon rovására terjeszkedik.
Ahogy az emberiséget ismerem, Afrikában bizonyosan megtartanak náhány páldányt, hiszen vastag bőréből készül a hírhedt vízilóbőr korbács, amely sok afrikai ország rendőrségénél még ma is rendszeresítve van.


 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol