.

Agyarukért tömegesen gyilkolják az elefántokat Afrikában
Évente 30 ezer elefántot ölnek meg az orvvadászok


Mozambikban nem igazán törődnek a fajok pusztulásával: az afrikai országban 2013 óta számít a kihalt fajok közé az orrszarvú, az orvvadászat fokozódása pedig kihalással fenyegeti az elefántpopulációt is - írja az MTI. A World Conservation Society (WCS) nemzetközi vadvédelmi szervezet szerint az országban öt év alatt a felére csökkent az elefántok száma.

A legutóbbi számlálás alapján 48 százalékkal, 20 ezerről 10 ezer 300-ra csökkent az elefántok száma a legnagyobb elefántpopulációkat fenyegető orvvadászat miatt. Afrikában becslések szerint évente 30 ezer elefántot ölnek le illegálisan, hogy kielégítsék Kínának és más ázsiai országok elefántcsont iránti igényeit. Az Elefántok Határok Nélkül (EWB) nevű civil szervezet szerint a 2006. évi 550 ezer elefánttal szemben ma már csak 470 ezer él vadon Afrikában.

A WCS a mozambiki kormány megbízásából az ország területének 10 százalékán számolta össze az elefántokat repülőgépről, ebből a mintából következtették ki az országos adatokat.

 

Az ország északi részében az elefántállomány 15 ezer 400-ról 6100 egyedre csökkent


– közölte a WCS. A csökkenés súlyosan érintette a tanzániai határ közelében fekvő Niassa rezervátumot is, ahol a mozambiki elefántállomány körülbelül 70 százaléka él. A szervezet helyi vezetője, Alastair Nelson szerint a számok azzal magyarázhatók, hogy a tanzániai orvvadászok tömegesen járnak át Mozambikba, Tanzániában ugyanis ipari méretekben irtották az elefántokat, és mostanra már jelentősen lecsökkent az állomány.

Az ország eldugott északi része nehezen kormányozható, és igen nagy a korrupció. Egyes rendőrök és vámosok könnyen megvásárolhatóak, sőt még bérbe is adják a fegyvereiket az orvvadászoknak – mondta Alastair Nelson.
 

Egy Botswanában tartott szakértői konferencia szerint húsz éven belül kihalhatnak a vadon élő elefántok, ha a jelenlegi ütemben folytatódik az orvvadászat.


Az ország keleti részéből az mozambiki orvvadászok átjárnak a dél-afrikai Kruger nemzeti parkba is orrszarvúkra vadászni.

Mozambik kormánya késve lépett fel az orvvadászat ellen. Nemzetközi nyomásra, 2014 júniusában fogadtak el egy új törvényt a biológiai sokféleségről, melynek értelmében bűncselekmény a védett állatok leölése. Ezt megelőzően az orvvadászokat csak engedély nélküli fegyverviselés miatt tudták megbüntetni.

Május 14-én rekord mennyiségű – mintegy 1,3 tonna - elefántcsontot és rinocérosztülköt foglaltak le Mozambikban, amely több mint 200 legyilkolt állatot jelent. Őrizetbe vettek egy ázsiai származású külföldit, a rendőrségnek azonban nem sikerült felgöngyölítenie az elefántcsontot külföldre csempésző bűnbandát.

Ázsiában az elefántcsont és az orrszarvútülök igen népszerű, az előbbiből ajándéktárgyakat, ékszereket készítenek, az utóbbit pedig a hagyományos gyógyászathoz használják fel. - írja az index

Az évi 30 ezer elpusztított afrikai vadon élő elefánt a teljes állomány közel 7 százalékát képezi, természetes szaporulatuk viszont még az 5 százalékot sem éri el. Amennyiben nem sikerül megállítani mértéktelen gyilkolásukat, még ebben az évszázadban kihalnak az elefántok Afrikában.
 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol