.

55' nyara 
Az ötvenes évek elején, Alsóörsön nagy volt a szegénység. A faluban a földmûvelésbõl élõ paraszt családok csak tengõdtek egyik évrõl a másikra. Hiába termett a föld, a termény nagy részét elvitte a kötelezõ beszolgáltatás. A pénz kevés volt, élelmiszer üzletek sem voltak, így mindenki mindent igyekezett a ház körül megtermelni.

Ebben az idõben voltam gyerek. Szerencsére ezeket a gondokat nem éreztem. A felnõttek dolgaiba nem avattak be, így nem is tudtam róluk. Egyébként is, nekem egész nap sokkal fontosabb dolgaim voltak. Azokra nagyon oda kellett ám figyelni. Meg kellett figyelnem, mekkorát ugrik a kis szöcske, és mekkorát a nagy. Hogyan tud a szomszéd tyúkja kiszökni a tyúkudvarból, mikor Székely bácsi minden nap újra drótozza a kerítést. Miért van az, ha ugróiskolát rajzolok a porba, olyan hamar eltûnik. Fel sem tudom sorolni, mennyi fontos dolgom volt. Nem is jutott mindenre idõ. Így aztán nem csoda, ha a legnagyobb problémám ezeken a nyarakon nem a beszolgáltatás, hanem a korai sötétedés volt. Folyton félbe kellett hagyni a játékot.

          Nagymama egész nyáron a kertben termett zöldségekkel, gyümölcsökkel traktált. Hús csak ritkán volt. Az nem termett a kertben. Meg dinnye sem. Pedig nagyon szerettem. Különösen a sárgát. Egyik hétvégén, mikor szüleim meglátogattak, hoztak két kis sárgadinnyét. Nagyon, nagyon örültem. Az egyiket rögtön megettük. Húú... de finom volt. A másikat egy kis vödörben leeresztettük a kútba. A víz szintje hûvös. Ez volt a frizsider. A hûtött dinnyét másnap, a délutáni rekkenõ hõségben vágtuk fel. Az elõzõ napi nagyon, nagyon finom volt, ez pedig egyenesen mennyei. Ha rá gondolok, még most is érzem az ízét.
 
         Ebben az idõben a legjobb és egyben egyetlen nyári barátom Sáfár Lali volt. Még a dinnyeevést is elmeséltem neki. Sokat kóboroltunk a mezõn, bujócskáztunk titkos helyeken, kergettük a lepkéket és tüzet is gyújtottunk a kert végében. A szünidõ vége felé, az egyik tikkasztó napon, a szomszéd utcából egyre hangosabb kiáltozást hallottunk.  Dinnyét, dinnyét vegyenek! Mézédes a dinnye! Dinnyét vegyenek!" Egymásra néztünk. Ezt látni kell!
        
         Egy lovas szekéren egész dinnyehalom pihent. Elõl nagy zöld görögdinnyék, a szekér végén kis kupacban pedig ínycsiklandozóan aranylottak az illatozó sárgadinnyék. Összefutott a nyál a számban. Vágyakozva néztem. Persze pénzünk az nem volt. "Vegyetek! Vegyetek!" kínálta portékáját a gazda. "Ja, hogy nincs pénzetek! Sajnálom, Jézus sírját sem õrizték ingyen." és máris a következõ reménybeli vevõhöz fordult.
         Mi Lalival nem mozdultunk, szinte megmerevedtünk. Csak álltunk ott vágyakozva. A szekér elindult. Az egyik pici sárgadinnye megsajnált minket, mert a zötykölõdéstõl lendületet kapva, gurulni kezdett felénk. Lali a tettek embere volt, lekapta a szekérrõl a lekívánkozó dinnyét és.... usgyi. Futott vele, ahogyan bírt. Egészen hazáig. Egyenesen a házuk melletti baromfiudvarba. Kicsit tétovázott, majd a tyúkól mögötti bokorban szalmával gondosan letakarva elrejtette a zsákmányt. "Majd késõbb megesszük" tervezgetett, "Csak menjen az árus jó messzire" Emlékszem, még kezdetleges erkölcsi aggályok is felmerültek bennem ezzel a "dinnyevásárlással" kapcsolatban, de a vágy az édes szagos dinnye iránt félresöpört minden aggodalmat.

         Amikor már nem hallottuk a kiabálását, elindultunk a "zsákmányért". Lali beletúrt a szalmakupacba,.......de nem talált semmit. Széttúrta a szalmakupacot, ........ én sem láttam semmit. Jobban megnézve, azért találtunk valamit. Szétrágott dinnyehéj maradékot a szalma közt. Valaki ott helyben ehette meg. Körbenéztünk, de nem láttunk senkit. Viszont Laliék malaca, elégedetten röfögött a nyitva hagyott ólajtó elõtt. Otthon pityeregve meséltem nagymamának a történteket. Õ csak ennyit mondott: "Ebül szerzett jószág, ebül vész el."

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china