.

450 éve született a drámairodalom óriása: Shakespeare
450 éve április 23-án született (és 398 éve ugyanezen a napon halt meg) a Rómeó és Júlia és a Hamlet szerzője, William Shakespeare. Életműve harminchét drámai műből áll, amit azóta is a folyamatosan játszanak a világ színházaiban.

Születési dátuma körül van egy kis anomália. A XVI. század közepén Angliában királyi népességnyílvántartás nem létezett, csak az egyház vezetett anyakönyvet. Szokásaik szerint a születés időpontját nem vették nyílvántartásba, csak a keresztelését, amit általában a születést követő harmadik napon tartottak. Mivel Shakespeare keresztelője április 26-án volt, születésének dátumát 23-ra valószínűsítik.
Shakespeare a Stratford-upon-Avon nevű városkában (Stratford-upon-Avon, Warwickshire, Anglia) látott napvilágot, egy jómódú kereskedő, John Shakespeare és egy kisbirtokos leánya, Mary Arden gyermekeként.
Válhetően ifjúkorát és tanulmányait is itt végezte de erre hiteles adatokat nem találtak a kutatók.  Ifjúi hevületében 18 évesen teherbe ejtette majd sietve feleségül vette a nála nyolc évvel idősebb Anne Hathaway-t
Fiatal házas éveiről nem sokat tudni, ebből az időszakból nem ismertek írásai. Azt viszont tudjuk, hogy szerette az őzpecsenyét, mivel eljárást akartak indítani ellene őzek orvvadászatáért. Ekkor szülővárosából Londonba menekült, ahol nem bizonyítható szóbeszédek szerint lógondozásból, vidékiek tanításából tartotta Fájl:Shakespeare színháza.jpgfenn magát. A színházak íránti érdeklődését követve igyekezett olyan munkákat vállalni, amiknek valamilyen köze volt a színházakhoz. (Előszeretettel vállalta a színházakat patronáló nemesurak lovainak gondozását)

Kitartását siker koronázta. 1585 és 1592 között Shakespeare Londonban kezdte meg karrierjét mint színész, és író. Innentől kezdve folyamatosan írta színházi műveit, volt olyan év, hogy többet is.

1592-től kezdődően kezdték darabjait játszani.
1599-ben egy színésztársulat tagjai a Temze folyó déli partján megépítették saját színházukat, melyet Globe névre kereszteltek. Ez volt Angliában az első színház, melyet színészek építettek színészek számára. A Globe színház 1599 őszén nyílt meg. Julius Caesar volt az első a bemutatott darabok között. 

Shakespeare legtöbb és legnagyobb színdarabjait a Globe számára írta. Csak néhány néhány cím művei közül: Szeget szeggel, Vízkereszt, vagy amit akartok, Makrancos hölgy, Ahogy tetszik, vagy tragédiái: Macbeth, Lear király, Othello és még jónéhány azóta világsikert megért színmű.
Drámáinak sikerét a mindenkiben ott bújkáló vágyak, gondolatok, vidám, vagy tragikus bemutatása  garantálja. A hatalomvágy, a szerelem és a pénz örök téma, ezért művei a ma korban is aktuálisak.

Születésének és egyben halálának évfordulója kapcsán szülővárosában Angliában, de Európa összes örszágában megemlékeznek életéről, munkásáágáról és ünnepi előadásokat tartanak hallhatatlan műveiből.

 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol