.

43 éve vált érdektelenné a HoldNegyvenhárom éve, 1972. december 11-én járt utoljára ember a Holdon. Az amerikai Apolló-17 űrhajó küldetésével lezárult az űrkutatás leglátványosabb korszaka.

 
A Hold meghódítása mindig nagy álma volt az emberiségnek. 1957, az első szputnyik fellövése után kezdtek megérni a technikai feltételei az emberi űrutazásnak. Ebben kelt versenyre egymással a két nagyhatalom a Szovjetúnió és az Egyesült Államok.
A szovjet Jurij Gagarin sikeres űrrepülése után alig egy hónappal John F. Kennedy elnök, 1961 májusában meghirdette: az Egyesült Államok az évtized végéig embert juttat el a Holdra, és biztonságban vissza is hozza onnan.

A program sikere presztizs kérdés volt Amerika számára. Pénzügyi és tudományos erőket öszpontosítottak a feladatra, melynek eredményeként 1969. július 21-én Neil Armstrong léphetett az Apollo-11 utasaként első emberként a Hold felszínére.

Az Apollo-17, amely utolára vitt embereket a Holdra 1972 december 7-én idult és december 19-én ereszkedett le a Csendes-óceánba. Az Apollo program további részeit törölték a NASA költségvetéséből. 1970-ben az Apollo-20, a következő évben az Apollo-18 és -19 küldetésének pénzügyi keretét vonták el, így az Apollo-17 lett a program tizenegyedik, egyben utolsó küldetése és a hatodik, amely leszállt a Holdra.

Valami történhetett, mert a Hold további kutatása abbamaradt.

A Hold utazások törlésének valódi okai azóta is találgatások tárgyát képezi. Mi oka lehetett a politikai és gazdasági hatalma teljében lévő Egyesült Államoknak leállítani ezt a sikertörténetet. A program magas költségei (ez volt a hivatalosan bejelentett ok) ezt nem indokolhatták, hiszen a további űrkutatás, a Föld körüli pályára szánt űrsikló kifejlesztésére még többe került
.
Az eltelt 43 évben a közeli Hold kiesett a kutatók fókuszából és helyette a naprendszer jóval távolabbi bolygója a Mars került  az figyelem központjába, ahová a sokszoros nehézségek ellenére még embereket is terveznek küldeni. A kutatások mindig abban irányban folynak, amerre a politikai szándékok irányítják. A Hold kutatás feladása is politikai szándék következménye. Ebben az esetben az is figyelemre méltó, hogy jelenleg egyetlen országnak sincs olyan programja, amelyik a Holdra űrhajósokat küldene.

A tudományt ennyire nem érdekelné a lényegében ismereteln Hold, vagy esetleg azoknak van igazuk akik azt állítják, hogy a Hold már foglalt és onnan egy idegen  civilizáció figyeli a földet?


A Hold felszínén megfigyelt szabályos háromszög alakú valami

 
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china