.

1956-ban Franco akarta megsegíteni a magyar forradalmatSzerző: Czibere Csilla


Sokan vagyunk külföldön élő magyarok, akik alkalmazkodtunk ugyan új lakóhelyünk szokásaihoz, nemzeti ünnepeihez, ennek ellenére nem felejtettük el Magyarország jeles napjait sem.

Egyik ilyen pirosbetűs ünnepünk , október 23, az 1956-as forradalom és szabadságharc napja, amely a 20. századi magyar történelem egyik legmeghatározóbb eseménye volt.

A később véres eseményekké fajuló megmozdulás budapesti diákok egyetemekről kiinduló békés tüntetésével kezdődött 1956.október 23-án, és Csepelen fejeződőtt be november 11-én.
 

Az október 23-i budapesti tömegtüntetés a kommunista pártvezetés ellenséges reakciója és a fegyvertelen tömegre leadott véres sortűz következtében vát fegyveres felkeléssé. Ez a kormány bukásához, a szovjet csapatok visszavonulásához, majd a többpártrendszer visszaállításához és az ország demokratikus átalakulásához vezetett. November első napjaiban az új kormány megkezdte a tárgyalásokat a Szovjetunióval a szovjet csapatok teljes kivonásáról, a Varsói Szerződésből való kilépésről és az ország semlegességéről.  A szovjet politikai vezetés azonban a kezdeti hajlandóság után meggondolta magát, és miután a nyugati nagyhatalmak biztosították arról, hogy nem nyújtanak a magyar kormánynak segítséget, november 4-én a szovjet csapatok hadüzenet nélküli háborút indítottak Magyarország ellen.


Az eddigi ismertekkel ellentétben azonban 1956-ban nem maradt a magyar forradalom magára. Volt aki segítő kezet akart nyújtani országunknak.

Spanyolország vezetője, Franco tábornok 100 ezer önkéntes katonát indított útnak Magyarország felé, hogy megsegítsék a magyar forradalmárokat a bolsevik elnyomók elleni küzdelemben. Alapos kutatómunka arra is de fényt derít, hogy ez a 100 ezer önkéntes fegyveres azért nem érkezett meg Budapestre, mert az Amerikai Egyesült Államok megakadályozta ezt.

Az 1956-ban még hivatalban lévő spanyolországi magyar királyi nagykövet Marosy Ferenc titkára, Czichlert Aurél ezt azzal indokolja, hogy Eisenhower ,az USA elnöke, egyáltalán nem akart harcolni a Szovjetunió ellen.

Szigorúan titkos feljegyzésekből az derült ki, hogy Artajo spanyol külügyminiszter kormányának megbízásából felkereste az Egyesült Államok ENSZ-nagykövetét, Cabot Lodgeot, és közölte vele: Franco tábornok kész lenne fegyveres erőket küldeni Magyarországra a felkelők megsegítése céljából. Ez volt az egyetlen ilyen jellegű javaslat a forradalom támogatására, amiről az amerikai vezetés tudomást szerzett.

Borhi László Dokumentumok a spanyol segítségnyújtás tervéről című munkájában a következőket írja:"Tudjuk, hogy Franco a bolsevizmus, a szovjet rendszer kérlelhetetlen ellensége volt."

A spanyol államfő, aki a második világháborúban önkénteseket küldött a Szovjetunió ellen, talán úgy érezte, csapást mérhet a kommunista világrendszerre és akár jó pontokat is szerezhet rendszere számára Washingtonnál.

Azoknak, akik ismerik Franco ideológiáját nem kétséges, hogy a spanyol támogatás a magyar forradalomnak őszinte, s egyben bátor szándék volt.

Az amerikaiaknak azonban nem tetszett a spanyol kínálkozás.A washingtoni vezetésnek nem ért annyit Magyarország, hogy miattuk máshol gyengüljenek az USA pozíciói, Az amerikai kormány félt attól is, hogy a katonai beavatkozás esetén fegyveres konfliktusba keveredhet a Szovjetunióval.

Hoover külügyi államtitkár - az iratok tanulsága szerint - közölte a spanyolokkal:

"Mivel egy ilyen beavatkozás nem járhat sikerrel, és azt a "súlyos kockázatot" vonná maga után, hogy az USA "nagyméretű" katonai konfliktusba keveredik a Szovjetunióval, a magyar forradalmat fegyverrel megsegíteni nem lehet."

Megdöbbentő és szintén nem tanítják a történelem órákon, hogy 1956 októberében Habsburg Ottó derekasan, s a magyar érdekek védelmében cselekedett, amikor felkérte Marosy Ferencet, hogy továbbítsa "szuggesztióját" a spanyol kormányhoz, amelyben Spanyolország segítségét kérte az ENSZ-ben a szovjet beavatkozás ellen.

Ennek köszönhetően október végén a Spanyol Vöröskereszt gyűjtőakcióba kezdett a magyar forradalmárok megsegítésére, a magyar kolónia pedig két nap alatt 4000 dollár pénzsegélyt adott össze. Az októberi eseményekre válaszként a spanyol miniszterelnökséget vezető Luis Carrero Blanco 100 000 bevethető önkéntest ajánlott fel Magyarországnak.

Franco 1956-ban a következőkkel akarta támogatni a magyar ügyet: önkéntesekkel, katonákkal, tüzérséggel, tank-elhárító fegyverekkel. Spanyolország és a magyar emigráció kész volt a segítségre, mindent meg is tettek ezért, ám az amerikai kormány megvétózta Franco segítségnyújtási szándékát.


Felkelők a körúton

A tévhittel ellentétben Magyarország nem volt egyedül az 56-os forradalom idején, igaz erről kevesen tudnak és nem is nagyon tanítják az iskolákban.

Franco diktátor volt, itt élve Spanyolországban sokat hallottam rémtetteiről, ami elítélendő, de segítőszándékával amit Magyarország felé nyújtott a forradalom idején javított a képről amit eddig róla alkottam. Lényegtelen, hogy a bolsevikok határtalan gyűlölete vagy emberi jószándék vezette, az egyetlen volt aki igazán ott akart állni országunk mellett a nehéz időkben.

 

Forrás:
https://hu.wikipedia.org

http://harcunk.info

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china