.

A 17.-18. században Amerikában sok helyen be volt tiltva a karácsonyAki járt már decemberben Amerikában, látta a díszbe öltöztetett házakat, teljes joggal hiheti, hogy a karácsony ebben az országban szent és sérthetetlen. Annyira, hogy különféle szervezetek rendszeresen bojkottot hirdetnek az olyan cégek ellen, amelyek nem átallják az év végi reklámkampányukban a kellemes ünnepeket (happy holidays) kifejezést használni a boldog karácsonyt (merry christmas) helyett. Ehhez képest minimum meglepő, hogy az első telepesek, a Zarándok Atyák (nem összetévesztendők az Alapító Atyákkal) kimondottan a karácsony ünneplése ellen voltak, szó szerint betiltották azt, évtizedeken át letartóztatásra és bírságra számíthatott mindenki, aki megtartotta az ünnepet. 

A Zarándok Atyák (Pilgrim Fathers) azok az anglikán egyház eszméivel egyet nem értő puritán telepesek, akik a Mayflower hajón 1620-ban Angliából Amerikába érkeztek, s létrehozták a Plymouth nevű telepet Új-Angliában (Massachusetts-ben). Ezt a száz fős csoportot nem védte királyi charta vagy kiküldött kormányzó: az üldözött puritánok maguk írták meg telepük alapító okiratát (Mayflower Compact), amely az első írott, angol alkotmányos dokumentumok egyike volt. Bár hűséget fogadtak benne az angol uralkodónak, szabályaikat – a görög városállamok módjára – a polgárok teljes gyülekezete alkotta, s maguk közül választottak kormányzót is, aki tisztségét attól fogva 35 éven át viselte. A Stuart uralkodóknak nem volt lehetőségük vagy éppen katonai eszközük akaratuk érvényesítésére, s a többnyire szabad közösségek gomba módra szaporodtak az új kontinensen a 17. század első felében.

A puritánok azt vallották, nincsen szükség közvetítőkre Isten és a hívők között, vagyis püspökökre és bonyolult egyházi hierarchiára - minden amit egy igaz kereszténynek tudni kell, ott van a Bibliában. És mi az, amit nem említ a Biblia? Például azt, hogy Jézus születésnapját, vagyis a karácsonyt meg kellene ünnepelni bármilyen formában is.

A korabeli Angliában a karácsonyt óriási lakomákkal, énekléssel, feldíszített házakkal és ajándékozással ünnepelték - vagyis nem különbözött olyan nagyon a mai szokásoktól. A puritánok azonban úgy tartották, hogy ez valójában csak a pogány Szaturnália ünnepének keresztény mázzal leöntött felelevenítése (ezt a rómaiak Szaturnusz isten tiszteletére tartották, a még korábbi civilizációk pedig a téli napforduló alkalmából). Ebben tulajdonképpen teljesen igazuk is volt.


Szaturnalia ünnepe az ókori Rómában

Mivel az ilyesmit eretnekségnek tartották, a karácsonyt úgy ahogy van, betiltották az Új Világ első kolóniáján, Plymouth-ban, majd innen kiindulva a többi telepen is a keleti partvidéken.

Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy karácsonykor ki kellett nyitniuk a boltoknak, és bezárniuk a templomoknak. Mindenkinek dolgozni kellett, és tilos volt bárminemű ünneplés, ajándékozás, és karácsonyi dísz. A karácsonyfát azért nem tudták betiltani, mert az csak az 1800-as években terjedt el Amerikában. A konkrét törvény, ami 5 shilling bírságot szabott ki ezekre az eretnekségekre, 1681-ig volt érvényben, de New England vallásosabb vidékein egészen a 18. század közepéig letartóztatták azt, aki karácsonyozott. A karácsony végül csak 1870-ben lett hivatalosan elfogadott állami ünnep az USA-ban.

Index / nytimes.com

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol