.

A 17.-18. században Amerikában sok helyen be volt tiltva a karácsonyAki járt már decemberben Amerikában, látta a díszbe öltöztetett házakat, teljes joggal hiheti, hogy a karácsony ebben az országban szent és sérthetetlen. Annyira, hogy különféle szervezetek rendszeresen bojkottot hirdetnek az olyan cégek ellen, amelyek nem átallják az év végi reklámkampányukban a kellemes ünnepeket (happy holidays) kifejezést használni a boldog karácsonyt (merry christmas) helyett. Ehhez képest minimum meglepő, hogy az első telepesek, a Zarándok Atyák (nem összetévesztendők az Alapító Atyákkal) kimondottan a karácsony ünneplése ellen voltak, szó szerint betiltották azt, évtizedeken át letartóztatásra és bírságra számíthatott mindenki, aki megtartotta az ünnepet. 

A Zarándok Atyák (Pilgrim Fathers) azok az anglikán egyház eszméivel egyet nem értő puritán telepesek, akik a Mayflower hajón 1620-ban Angliából Amerikába érkeztek, s létrehozták a Plymouth nevű telepet Új-Angliában (Massachusetts-ben). Ezt a száz fős csoportot nem védte királyi charta vagy kiküldött kormányzó: az üldözött puritánok maguk írták meg telepük alapító okiratát (Mayflower Compact), amely az első írott, angol alkotmányos dokumentumok egyike volt. Bár hűséget fogadtak benne az angol uralkodónak, szabályaikat – a görög városállamok módjára – a polgárok teljes gyülekezete alkotta, s maguk közül választottak kormányzót is, aki tisztségét attól fogva 35 éven át viselte. A Stuart uralkodóknak nem volt lehetőségük vagy éppen katonai eszközük akaratuk érvényesítésére, s a többnyire szabad közösségek gomba módra szaporodtak az új kontinensen a 17. század első felében.

A puritánok azt vallották, nincsen szükség közvetítőkre Isten és a hívők között, vagyis püspökökre és bonyolult egyházi hierarchiára - minden amit egy igaz kereszténynek tudni kell, ott van a Bibliában. És mi az, amit nem említ a Biblia? Például azt, hogy Jézus születésnapját, vagyis a karácsonyt meg kellene ünnepelni bármilyen formában is.

A korabeli Angliában a karácsonyt óriási lakomákkal, énekléssel, feldíszített házakkal és ajándékozással ünnepelték - vagyis nem különbözött olyan nagyon a mai szokásoktól. A puritánok azonban úgy tartották, hogy ez valójában csak a pogány Szaturnália ünnepének keresztény mázzal leöntött felelevenítése (ezt a rómaiak Szaturnusz isten tiszteletére tartották, a még korábbi civilizációk pedig a téli napforduló alkalmából). Ebben tulajdonképpen teljesen igazuk is volt.


Szaturnalia ünnepe az ókori Rómában

Mivel az ilyesmit eretnekségnek tartották, a karácsonyt úgy ahogy van, betiltották az Új Világ első kolóniáján, Plymouth-ban, majd innen kiindulva a többi telepen is a keleti partvidéken.

Ez a gyakorlatban azt jelentette, hogy karácsonykor ki kellett nyitniuk a boltoknak, és bezárniuk a templomoknak. Mindenkinek dolgozni kellett, és tilos volt bárminemű ünneplés, ajándékozás, és karácsonyi dísz. A karácsonyfát azért nem tudták betiltani, mert az csak az 1800-as években terjedt el Amerikában. A konkrét törvény, ami 5 shilling bírságot szabott ki ezekre az eretnekségekre, 1681-ig volt érvényben, de New England vallásosabb vidékein egészen a 18. század közepéig letartóztatták azt, aki karácsonyozott. A karácsony végül csak 1870-ben lett hivatalosan elfogadott állami ünnep az USA-ban.

Index / nytimes.com

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china