.

Zuhanó kő által a földbe sújtott férfi csontvázát találták meg Pompejiben300 kilós lehet a gyilkos kő


Egy mozgássérült ember csontváza került elő Pompejiben, aki a Vezúv 2000 évvel ezelőtti kitörésekor halt meg. A 35 éves férfit eltalálta egy hatalmas zuhanó kő – jobb lábának vizsgálata azt sugallja, egy régebbi sérülés akadályozhatta meg a menekülésben.


A kő és áldozata


A Kr. u. 79-ben történt vulkánkitörés hamu és kőtörmelék alá temette Pompeji, Oplontis és Stabiae városait, Herculaneumot pedig hatalmas sárfolyam alá is. Pompeji Regio V nevű kerületében új régészeti munkák zajlanak, itt találtak rá a férfi különös és tragikus halálának emlékeire. A háton fekvő csontváz fejét és felsőtestét továbbra is maga alatt tartja a 300 kilogrammos kődarab, amely eltalálta.

Pompeji régészeti vezetője, Massimo Osanna „drámainak és kivételesnek” nevezte a felfedezést. A Pompejinél a régészek által eddig talált összesen 1150 emberi maradvány közül 394 ember halálát okozta a lehulló habkő és az összeomló épületek. A maradék 756 áldozat a vulkáni törmelékárnak nevezett félfolyékony lavinának esett áldozatul, amely extrém hőfokra felmelegedett gázokból, hamuból és tefrából (vulkáni törmelékből) áll.


A korábban sérült láb


A Vezúv Kr. u. 79-es kitörése által okozott káoszban akár 30 000-en is életüket veszthették, a mai napig viszonylag gyakran kerülnek elő újabb emberi maradványok. A tragédiát távolról végignézte ifjabb Plinius római költő, akinek erről írt leveleit a 16. században fedezték fel. Nagybátyja, az idősebb Plinius a Misenumnál állomásozó római flotta parancsnokaként részt vett a mentésben, és életét vesztette. Az ifjabb Plinius leírása szerint a lakosokat váratlanul érte a vulkánkitörés. A füstoszlop „mandulafenyőként” emelkedett ki a hegyből, éjszakai sötétséget hozva a városokra. Az emberek fáklyával a kezükben menekültek kiáltozva, miközben hamu és habkő hullott az égből több órán keresztül.

A nappal kezdődött, 24 órán át tartó kitörés első törmelékára éjfél körül indult meg, aminek eredményeképpen összeomlott a hegy teteje. A 124 km/h-val lezúduló törmelékár mindent betemetett. A tengerparti Herculaneum árkádjai alatt a mentésre várakozó több száz ember azonnal meghalt. A menekülő és otthon megbújni igyekvő emberek holttesteit is betakarta a törmelékár. Plinius nem próbálta megbecsülni a halottak számát.

Februárban a város nyilvános fürdőjének romjai között előkerült egy gyermek csontváza is. A gyermek életkorát hét-nyolc évesre becsülik. Vélhetően guggolva keresett menedéket a kataklizma elől, amikor megfojtották a mérges gázok. Osanna elmondása szerint a fő ókori fürdőn végzett állagmegőrző munkálatok során találtak rá a csontvázra, amelyet áprilisban eltávolítottak a helyszínről vizsgálat céljából, többek között nemének meghatározásához is végeznek rajta DNS-tesztet.


A februárban talált gyermekcsontváz


A gyermek csontvázát lehetséges, hogy a fürdő eredeti, 19. századi feltárása folyamán már észrevették, mivel a lábcsontjai úgy tűnik, valaki által a medencecsonthoz lettek helyezve, de az akkori régészek valamiért nem vitték el a maradványokat. „Igazán rendkívüli felfedezés egy olyan helyen, amelyről azt hittük, a 19. században teljes feltárásra került. Az előzetes elemzések alapján azt tudjuk mondani, hogy a gyermek hét és nyolc év között lehetett.”

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china