.

A zarándoklat ünnepe: romeriaA spanyolok mindent megünnepelnek. Nincs is olyan hónap, hogy ne legyen benne legalább egy fiesta a városban, vagy szűkebb környezetében.


Így aztán nem is csodálkoztam, mikor a benalmadénai biopicra érve, hatalmas, színes forgatag vonult el a tér szélén. Mint kiderült, június harmadik vasárnapján tartják romeria ünnepét. Ezen a napon a zarándoklatot és a zarándokokat üneplik.
Az ünnep kialakulásának ideján a zarándokok célja a Szentföld volt, de a török birodalom térhódításával ezen zarándokút sok akadályba ütközött. Azon kevés zarándok, aki a nehézségek ellenére mégis nekivágott az útnak és megpróbált eljutni Szentföldre, nem biztos, hogy vissza is érkezett. Viszont aki visszaérkezett, azt megünnepelték.
A későbbiekben már csak egy közelebbi, országon belüli szent hely lett a zarándoklat célja. Ahogy múltak az évek, úgy kényelmesedtek el a zarándokok is. Kissé alábbhagyott buzgóságuk, mert mára már a falu széli kereszt meglátogatása is zaréndoklatnak számít, amit meg kell ünnepelni.

Benamadénán a díszes menet a városka központjából, Arroyo de la Miel-ből a város déli részére a tengerpart felé zarándokolt.
A menetet lovasok csoportja vezeti. Utánuk következnek a hintók. Kis szünet után feltűnnek az ünnepi ruhába öltözött hölgyek. A bal szélen a tisztesség hölgye, középen az ünnep királynéja, jobb oldalt pedig az erény királynéja.
A díszes baldahin alatt az ünnep névadója, a névtelen zarándok szobra integet a köszöntésére összegyűlt embereknek.
A zarándokot követték a feldíszített, ekhós szekerek. Mindegyik szekér után más csoport énekelt, táncolt. A hölgyeket még nem bágyasztotta el a nap, és a déli "zarándoklat". Jókedvük átragadt a nézőkre.
A mediterrán életforma merőben különbözik az északi konvenciókkal, szabályokkal tüzdelt kissé rideg mentalitástól. Itt minden alkalmat megragadnak a vidámságra, az énekre a táncra, és ebben az időben gondtalanul élvezik az élet örömeit.  Ilyenkor teljesen a mának élnek, le tudják tenni a hétköznapok gondjait és érzelmileg feltöltődve kezdik a következő hetet.

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol