.

A vulkán leállította a sótermelést La PalmánA sólepárlót ellepte a vulkáni hamu


La Palma egyik ismert exportcike a só. A sziget déli csücskén vannak azok a sólepárló medencék, amelyek most használhatatlanná váltak.
 

A lepároló medencék a vulkánkitörés előtt. Az alsó szinten a kiszáradt, kifehéredett só.
Így néznek ki a medencék vulkáni hamuval befedve.
 
A telep átlag 600 tonna sót termel évente. Az idén ez a mennyiség nem fog összejönni, a szeptemberi vulkánkitörésből származó hamu lehetetlenné tette a további munkálatokat. 

A vulkáni aktivitás befejeződése után a medencéket le kell ereszteni, kitisztítani majd újból feltölteni. Ez nem egyszerű folyamat. A víz szivattyúzásához használt gépeket először meg kell tisztítani a hamutól, ami egy hónapig is eltarthat. A medencéket ki kell takarítani, és csak utána kezdődhet a feltöltés. 

Andrés Hernández, a vállalat ügyvezetője elmondja, hogy "ez a második alkalom, amikor ez megtörtént, az első a Teneguía vulkánnál volt, amikor a láva körülbelül 200 méterre állt meg ettől a lepárolótól" 
 

Andrés Hernández a fekete hamuval borított medencék előtt.

Andrés nagyapja, Fernando Hernández 1967 -ben építette meg az első lepároló medencéket. Négy évvel később kitört a Teneguía vulkán, használhatatlanná tette a lepárlót. A nagypapa a telepet rendbe hozta a termelést újból elindította. 

Most megint ez a feladat vár a családi vállalkozás számára. 


<iframe width="720" height="400" src="https://www.youtube.com/embed/-goG7KDz11k" title="YouTube video player" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol