.

A víziló vadászat királyi sport volt az ókori EgyiptombanAz ókori Egyiptomban a vízilovakat az egyik legvadabb vadállatnak tartották, a hatalom és a pusztítás jelképének. Tekintettel agresszív természetükre és hatalmas méretükre, a vízilovak veszélyes ellenfelek voltak, képesek voltak tönkretenni a termést, sőt még a Níluson közlekedő hajókra is veszélyt jelentettek.

A vadászat mint az uralom szimbóluma

A vízilovak vadászata királyi sporttá vált, az elit és a fáraók számára. Ez nem pusztán bravúr vagy a fizikai bátorság megnyilvánulása, mély szimbolikus jelentőséggel is bírt. E hatalmas lények vadászásával és legyőzésével a fáraó megmutatta erejét és képességét, hogy irányítsa és legyőzze a víziló által képviselt káoszt. Ez különösen fontos volt egy olyan civilizációban, amely tisztelte a rendet ( Ma'at ), és folyamatosan kereste az egyensúlyt.

A különböző dinasztiákból származó freskók és domborművek a fáraókat szekereiken ábrázolják, szigonyokkal a kezükben, amint hatalmas vízilovat üldöznek. Erőteljes a képsor: Egyiptom uralkodója, az állam megtestesítője és isteni védelmezője, aki a természet erejét veszi fel Egyiptom rendjének védelmében.


Vízilóvadászat, metszet. ( Morphart / Adobe Stock)

A szertartások és az áhítat

A vízilóvadászat nem puszta expedíció volt; rituáléval körülvett események voltak. Mielőtt vadászatra indulnának, szertartásokat tartottak a védelemre és a sikerre hivatkozva. Ezeket a szertartásokat papok felügyelték, és nagy jelentőséggel bírtak a fáraó biztonsága szempontjából.
 

Míg a vízilóra vadásztak, és a káosz szimbólumának tekintették, tiszteletben is tartották. Az ókori egyiptomiak lelkes megfigyelői voltak a természetnek, és felismerték a víziló erejét és erejét. A vadászat bizonyos értelemben egyúttal arra is szolgált, hogy tisztelegjünk e csodálatos teremtmény előtt. Az egyiptomi Taweret istent például, akit vízilóra emlékeztető fejjel ábrázoltak, tisztelték és imádták.


Nílusi vízilovak csoportja.      Kép forrása: Wikipedia

E vadászatokról szóló történeteket a hozzájuk kapcsolódó szimbolikus jelentésekkel együtt az egyiptomi művészet és irodalom évkönyvei örökítették meg. A templomokban és a sírokban diadalmas fáraók ábrázolásai láthatók fogásaikkal, erejükről és a természeti világ káoszával szembeni szerepükről.

 

Forrás: https://www.ancient-origins.net/weird-facts/hunting-hippos-egypt-0019253

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol