.

Vita a córdobai mezquita tulajdonjoga és elnevezése körülTulajdonképpen kié a córdobai mecset-katedrális?

Córdoba öt volt polgármestere nyílt levélben szólította fel a katolikus egyházat, hogy „adja vissza a köznek” az andalúziai város katedrálisát, amelyet szerintük törvénytelenül nyilvánított a saját tulajdonának.

A katedrális neve miatt már bepanaszolta a katolikus egyházat a dél-spanyolországi Andalúzia tartomány turisztikai hivatala is. A hivatal úgy véli, az egyház el akarja törölni a turisták tömegeit vonzó műemlék iszlám múltját.
Az andalúz turisztikai hivatal szerint a műemlék tulajdonosa, a római katolikus egyház azzal, hogy weboldalán, szórólapjain és a belépőjegyeken is córdobai katedrálisnak nevezi a templomot, összezavarhatja azt az évente több mint egymillió turistát, aki a „nagymecset” látogatására érkezik.

Rafael Rodriguez, a hivatal vezetője szerint úgy tűnhet, az egyház el akarja törölni a műemlék muszlim múltját. Rodriguez kultúrák és civilizációk találkozási pontjának nevezte a nagymecsetet.

A katedrális a viták középpontjában áll 2006 óta, amikor a katolikus egyház a saját tulajdonaként és egyetlen objektumként jegyeztette be a földhivatalban a világörökség UNESCO-féle listáján is szereplő komplexumot.

Egy internetes petíció, amelyet eddig 80 ezren írtak alá, azzal vádolja az egyházat, hogy kisajátítja magának a műemléket és elhomályosítja annak iszlám múltját.

A petícióhoz nyílt levélben csatlakozott szerdán a város öt volt baloldali polgármestere, akik szerint az egyház kisajátította magának a város védőszentje, Szent Rafael emlékművét és a teret is, ahol áll. A felhívást nem írta alá a spanyol város jelenlegi jobboldali polgármestere.

Az épület eredetileg egy vizigót keresztény templom volt Szent Vincének szentelve, amely egy római Janus-templom helyén állt. Amikor a vizigót királyság áttért az iszlámra, a templomot megosztották a keresztények és a muszlimok között.
Amikor az arab Umajjád dinasztia egyik száműzött hercege, Abd al-Rahman az Ibériai-félszigetre érkezve 755-ben legyőzte Andalúzia kormányzóját, elhatározta, hogy olyan mecsetet építtet, amely felveszi a versenyt a mekkai nagymecsettel. Megvásárolta az épület keresztény részét (egyúttal engedélyezte számukra, hogy romos templomaikat újjáépítsék). A mecset két évszázadon keresztül épült, végül 987-ben készült el.

Az egyház arra hivatkozik, hogy a templom neve a 13. század óta Szűz Mária Córdobai Katedrálisa. Öt évszázados mór uralom után ekkor foglalta vissza a várost III. Ferdinánd király, ezután építették át a mecsetet.

A műemlékben, amelyet a város önkormányzata córdobai mecset-katedrálisnak hív, ma is együtt láthatók az iszlám imahely vörös-fehér csíkos árkádjai, ragyogó márványoszlopai és a katolikus templom gazdag reneszánsz és barokk dekorációi.

origo

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china