.

Vírus idején is várja Mijas a karácsonytAz idei turizmus több évtized  forgalmát múlta alul Spanyolországban. Lehetne itt számokkal dobálózni, hogy idén ennyi meg annyi százalékkal csökkent az idegenforgalom, hogy mennyi szálloda kényszerült szüneteltetni tevékenységét, de teljesen felesleges. Csak ki kell menni az utcára, elég pár száz métert menni az előző évek leglátogatottabb utcáin és azonnal szembe ötlenek a vevők nélküli ajándék üzletek, a megcsappant forgalmú kávézók,  az üres éttermek, a bezárt ruhaboltok és még hosszan lehetne sorolni mennyi mindent tettek tönkre a vírussal kapcsolatos rendelkezések.

Ez nincs másként Mijason sem, ami normál időkben Spanyolország egyik kedvelt turista célpontja, de most kongnak az utcák az ürességtől.

Mijas egyik kedvelt utcája, ahol főszezonban hömpölyögnek a turisták
 

Ezt a látványt az idén el lehetett felejteni A kép egy éve készült.
 

Nagy szerecse, hogy a nevezetes dátumok nem vírusfüggők. Persze ki tudja....Ahogy tavasszal betiltották a Semana Santa felvonulásait, úgyanúgy akár a karácsonyt is betilthatják. De a karácsony leginkább a szeretet ünnepe, ami a szívekben lakik és ezt betiltani vírusmegelőzés céljából sem lehet..
 
Talán a mijasi városvezetés is így gndolta, város december eleje óta készül a karácsonyra. Az utcákat takarítják, virágokat ültatnek, elhelyezik a karácsonyi fényeket.
 
 
 
Ami engem igazán meglepett, hogy a spanyolok kedvenc műfaját a flamencót is igyekeztek életben tartani. Mijas főterén áll egy kis színpad, ahol turista szezonban szerdánként táncbemutatót szoktak tartani. Olyankor 50-en 100-an, vagy még  ennél  többen hallgatták, nézték milyen a valódi flamanco.
Ebbe a bemutatótóba botlottam bele a december eleji szokatlan hideg időben. Először csak az éneket, majd a hozzátartozó gitár hangjat, majd a táncosok erőteljes dobogását hallottam. 
 
<iframe width="640" height="360" src="https://www.youtube.com/embed/8IXrF0G4fks" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; clipboard-write; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>

A táncosok igen lelkesen járták.  Ez a nagy lendület alán a hideg miatt volt, mert a 6 fős közönség kevés inspirációt adhatott. 

Ahogy múlt az idő, egyre többen lettek az utcán. A posta előtt egész sokan sorakoztak. Ha már személyesen nem látogathatják meg más városban élő rokonaikat, legalább üdvözlő lapot küldjenek nekik. (Ha rosszmájú akarok lenni, talán még az is megfordúlt a fejükben, milyen jó, az idén elmarad a karácsonyi kényszerű vendégjárás, vendéglátás.)

Mijas alatt néhány kilométerre van Fuengirola.Itt egy más világba csöppentem. A főtéren zsibongó sokaság nézeleődik a karácsonyi vásárban, Ezek nem turisták, hanem helybéliek, akik a sok korlátozó rendelkezés után vágre megélhetik kicsit a látványosságokat szerető spanyol mentalitásukat.
 
Fuengirola, Karácsonyi vásár 2020

Mijas és környezete várja 2020 rendhagyó karácsonyát.

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol