.

Virágzik a kábítószer csempészet Marokkó és Spanyolország között.Sok pénzért kockáztatnak


Ameddig Marokkóban jelentős mennyiségű hasist termelnek és Európában 30 millióra becsülik a felhasználók számát, addig virágozni fog a kábítószer kereskedelem Spanyolország és Marokkó között.
Marokkó északi partvidéke és Spanyolország déli része közt a Földközi tenger csupán 150-200 km széles.
Ezt a távot a modern, akár három nagyteljesítményű motorral ellátott motorcsónakok közel másfél-két órán belül megteszik.
A csempészet megakadályozására a Malagai Polgárőrség Tengerészeti Szolgálatának 40 embere van, akik „a napi 24 órában készenlétben állnak a bevetésre”.  A polgárőrség szóvivője szerint a létszámot a legalább 70-80 főre kellene emelni, hogy erőteljesebben tudjanak fellépni a csempészek ellen.
A polgárőrség tengeri egységének két hajója van, amelyek a Malagához tartozó175 km hosszú tengerparton járőröznek. Az egyik, a korszeűbb hajó már több, mint 15 éve van szolgálatban, a másik, gyengébb kivitelű alumínium testű hajó is cserére szorúl.
A droghajó, amely megtámadta a polgárőrség állatövjét Barbate-ben
A parton egy elfogott drogcsempész hajó három motorral
 

Kialakult árakkal dolgoznak a kábitószer csempészek.

 A kábítószer csempész-hajóknak a terhelhetősége általában három tonna körül van. Egy kiló hasist körülbelül 1400 euróért lehet eladni. Vagyis minden utazás 4 200 000 euró bevétellel jár. Ebből azonban le kell vonni a hajó vezetőjének keresetét (kb. 50 000 eurót); a gepero, aki az utazás során a GPS-ért felelős (20 000 euró); tengerészek, akik az áru be- és kirakodásáért felelősek (10 000 euró); közjegyző, aki a marokkói drog tulajdonosának és a spanyol drog kartel megbízható személye, díjazása az árú mennyiségétől függő százalék; a dömper, aki a a csónakot a rejtekhelyéről a tengerbe viszi, és aki általában 5000 eurót kap; a petaquerók, akik élelemmel és benzinnel látják el a gumicsónak utasait, továbbá 500 és 2000 euró közötti összeget kérnek azok az  emberek, akik kipakolják az árut a parton, majd a hajókra rakják,  ( 3000 euró); az árut a berakodási helyre vívő szállítók (10 000 és 20 000 euró között); és végül a megfigyelők, akik a rendőri mozgásokat figyelik, (300-500 euró). Tökéletesen felépített és hierarchikus szervezet.

Újabban,  a drogcsempészet bevételét migránsok szállításával egészítik ki. 
A malagai Polgárőrök Egyesített Szövetségének (AUGC) főtitkára, Inmaculada Rodríguez szerint a Pateras taxik (taxishajók – ahogy a rendőrzsargonban ismerik) – már megérkeztek Costa del Solra.
Gibraltár környékén a mindössze fél órás útért a kábítószer-kereskedők 10 000 és 20 000 euró közötti összeget kérnek, bár a költségek az időjárástól függően változhatnak..
Amikor elérik a kiszemelt spanyol strandot, akkor a migránsoknak az alacsony vízbe kell kiugraniuk mivel a motorcsónak vezetője a lebukástól való félelem miatt azonnal visszafordul a nyílt tenger irányába.  Minden csónak körülbelül 20 embert tud szállítani.- írja a MalagaHoy  
 
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol