.

Virágvasárnappal indulnak a látványos körmenetek Spanyolországban 

 Húsvétot megelőző nagyhét látványoságai,

Semana Santa


Körmenet Mijason
A katolikus liturgia szerint a tavaszi napéjegyenlőséget követő  telehold utáni első vasárnapra esik Húsvét. Leírni is hosszú, nemhogy a középkorban ezt előre kiszámolni. Pedig nagy szükség volt rá, hiszen Húsvét a kereszténység legnagyobb ünnepe. Nem véletlenül volt minden jelentősebb uralkodónak saját asztrológusa. Mit szóltak volna az égiek, ha modjuk Jézus születését keresztre feszítése napján ünnepelték volna. Ezért minden pápa kínosan ügyelt a naptárak pontosságára. A Julianus naptár hibáit a Gergely naptár hivatott kiküszöbölni, amely 1582 óta van érvényben.
Az új naptár jobban illeszkedik a csillagidőhöz, valamint az évszázadok alatt keletkezett időbeli elcsúszásokat is korrigálta. Ezáltal minden egyházi és világi ünnepet a megfelelő időben lehetett megtartani.
Spanyolország, mint a katolikus országok élenjárója, azonnal átvette a pápai időszámítást, nem úgy mint Magyarországon Pécs, ahol még 1640-ben is Julianus naptárja szerint ünnepeltek. Volt,amit kétszer is, Gergely naptár kihirdetése                                                    hiszen a régi a megszokott, az új meg kötelező.

Spanyolországban a dupla ünnepek a luxusát még a jól menő1600-as években sem engedték meg maguknak az egyház vezetői. Egyrészt teljes alázattal elfogadták a Szentatya döntését, másrészt egy egész heti díszes ünnepségsorozat igen sokba kerül. Elég azt egyszer kifizetni, nem kell úgy pocsékolni.

A Húsvétot megelőző nagyhét virágvasárnappal kezdődik. Jézus ezen a napon vonult be Jeruzsálembe. Ekkor már meglehetősen nagy híre volt Judeában, ezért a szamárháton közeledő mestert kiváncsiak sokasága fogadta.
Ebben az időben az a szokás járta, hogy a rangos vendég lába nem érintheti az út porát. A köszöntésére összegyült emberek igyekezetükben köpenyeiket teritették az útra. Igen ám, de a köpenyek hamar elfogytak, de az út még nem, ezért a közeli bokrokról és pálmafákról szedtek ágakat, azzal fedték be az utat.

Ennek emlékére ezt a napot virágvasárnapként tartják nyílván. Hiába az idő megszépíti az emlékeket. A pálmaág így változott virággá az évszázadok alatt.

Spanyolország idén is színpompás felvunulásokkal készül a Semana Santa körmeneteire
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china