.

Világviszonylatban csökken az elhalálozások aránya Johns Hopkins Egyetem a COVID19 járvány krónikása

Valószínűleg még sosem volt olyan weboldal az internet történetében, amelyet néhány ember rakott össze néhány óra alatt, majd pár héttel később már naponta rutinszerűen milliárdnyi látogatást regisztrál szerte a világból. Az amerikai Baltimore-ban lévő   Johns Hopkins Egyetem koronavírus-nyomonkövető oldala ilyen. Szinte mindenki az itt közölt valós idejű adatokra támaszkodik, a CNN-től a magyar kormányzati koronavírus-oldalig.

Ezeket az adatokat figyelve igen nehéz megérteni a világban eluralkodó vírus pánikot. Az adatok javuló halálozási arányokat mutatnak. Március közepén, amikor bevezették akorlátozó intézkedéseket 4% volt a koronavírus szövődményeihez köthető halálozás. 2020 augusztus 8-án ez az arány 3,5%-ra csökkent, holott az elmúlt időszakban mindenütt lazítottak a szigorú korlátozásokon. 
Ezek az arányok országonként változhatnak, de világviszonylatban 21 538 992 teszttel igazolt fertőzéshez 772 498 haláláesetet lehet hozzárendelni. Ez ponosan 3,5%. 


2018-as Influenza járvány az Egyesült Államokban

Ez sok vagy kevés? Viszonyítás kérdése, 

 
A 2018-as spnyolnáta járvány idején elhunytak számát  27 és 50 millió körül becsülik. A megbetegedések számáról nicsen pontos statisztika, de abban minden kutató egyetért, a spanyolnáthában elhunytak száma többszörösen meghaladta az első világháborúban elesett több mint 10 millió katona számát. Ez valóban súlyos pandémia volt.
A spanyolnátha azért követelt több tízmillió áldozatot, mert ott maga a vírus volt halálos, nem csak a szövődmények okozták a halálozásokat.
 
pandémia olyan fertőző betegség okozta járvány, amely sok embert fertőz meg nagyon nagy területen, akár több kontinensen, vagy világszerte.

A Kansas állambeli Fort Funston katonai támaszpont gyengélkedője 1918-ban
 

De nem kell ilyen régre vissza menni.

 
Magyarországon 2015-ben kiugróan magas volt az elhalálozás. Az előző évhez képest 4,2%-kal több (131 600) lakos hunyt el, ami az előző hét év legmagasabb halálozási értéke. - írja  a Központ iStatisztikai Hivatal 2016-os kiadványában
Ebben az évben erős influenza járvány söport végig az országon, de akkor a statisztikákban a halál okaként nem az influenzát, hanem a  halált kiváltó betegséget írták, függetlenől attól hogy ez az influenza mellékatásának volt-e betudható vagy sem.
 

2018 Egyesült Államok

 
Az USA-ban pontosabb adatot csak a az influenzával kórházban kezeltekről lehet tudni, 490 600 kórházi kezelésre 34 200 haláleset jutott. Ez három tized híjján 7%  (6,97%) Más források szerint a halálos áldozatok száma 80 ezer felett alakult.

Ezek az elmúlt években lezajlott járványok a halálesetek számát tekintve sokkal súlyosabbak voltak, mint a mostani. Ezekről mégis igen kevesen tudunk. Ekkor nem volt a központi téma, hogy aznap hányan lettek influenzásak.

Bízzunk benne, hogy ezt a mostani, nagyító alá helyezett koronavírus járványt is ugyan úgy túl fogjuk élni, mint az előző évek súlyosabb járványait, amiről sokunkak tudomása sem volt.

 
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol