.

Világító és más tornyok Costa del Solon
Szerző:
Gesler György

Világító és más tornyok Costa del Solon

 
 
Mikor elhatároztam , hogy sorozatunk, az építészeti érdekességekről szóló  következő részét, a magasba ívelő különlegességekről fogom írni , nem gondoltam , hogy milyen sokszínű, pompás, kimeríthetetlen témát találtam.
Őr, tűz, víz,óra, kilátó, kapu, öreg, harang, templom ...és mindez torony!

  
 
Hihetetlen , de ha jól belegondolok nem is lehetett másként ,hiszen az ember mindig magasabbra vágyott és a legrégibb bibliai időkben is megépítette a Babiloni Tornyot, hogy a Jóistenhez közelebb kerüljön, de ezt meg is bánta. Híres tornyoknak se szeri se száma a világ legkülönbözőbb pontjain, de én most a Costa del Sol kevésbé híres, viszont annál kedvesebb tornyait fogom megmutatni.
    
 

Ezen a valamikor sívár, széltépázta , sziklás tengerparton szerintem már a föniciaiak is fontosnak tartották a világítótornyok építését és nem gondolom lehetetlennek , hogy a régi kőépitmények alapjait bizony már ök tették le, mert azt a latin mondást , ha nem is latinul , de jól ismerték, " navigare necesse est".


Ezek a többszáz éves vöröskő várbástya szerű zord épiímények első ránézésre meglehetősen nagy hasonlóságot mutatnak, nyilván pontos és szigorú szabályok meghatározták a forma és a kivitelezés megoldásait. Viszont kifejezetten érdemes jobban szemügyre venni és részletesebben is megfigyelni , hogy néhány közülük egyéni formájával felrúgja a formai kötelezettséget, bár bizonyára a világítói feladatkötelezettséget, mint magasság , láthatóság, biztonság következetesen és gondosan teljesítik.
 
  
 
Érdekesnek tartom , hogy közvetlen a parton csak egyet találtam , viszont  mindegyik magasan van sőt van amelyik nagyon magasan, egymást közvetlen nem láthatták, csak füstjeleket adhattak, fényüket a tenger felől lehetett észlelni. Ezek az építmények némi védelmet is biztosítottak a kisebb kalóz támadások ellen.


 
Malaga és Estepona között három "újabb" immár a korabeli építészet jegyeit magánviselő  világító tornyot találtam, Malaga 1817 El Faro XX. század eleje Marbella 1864
 
   
 
Természetesen a sokféle torony lehetőségből néhányat itt is megtaláltam , de ezek jelentősége éppen a gyakrabban másutt is előfordulásuk miatt kevésbé színhelyerősek, de a marbellai ami egymagában temlom, harang, óra, torony.
 
 
 
Mindenkinek szívből ajánlom , hogy séta vagy kocsikázás közben vessenek ha lehet hosszabb pillantást ezekre a régi egyszerű, de remek tornyokra és ha lehetőségük adódik, használják is ki és menjenek be és fel!
   
  

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol