.

A világ utolsó matriarchátus társadalma Tibetben élEgy törzs, ahol nincs házasság, a féltékenység és a monogámia pedig nem szerepel a szótárukban


Tibetben, a hegyek között, a Lugu-tó partján 3000 méter magasban élnek a moszuók. Ez a picinyke népcsoport 40 ezer tagot számlál, és ők a világ egyik utolsó matriarchátusa, ahol a nőknek annyi szexuális partnerük van, amennyit csak jónak látnak.
A moszók, vagy moszuók nyugati szemmel nagyon furcsa életet élnek. Egészen mást jelent náluk a család, a szerelem, az apaság, és a gyermekeket is teljesen más szellemiségben nevelik, mint mi, nyugatiak. Cikkünkben bemutatjuk a nők utolsó birodalmát, ahol a gyengébb nem kezében összpontosul a hatalom.
 
Moszuo nők.  FORRÁS: IMAGINECHINA VIA AFP/YUAN BO - IMAGINECHINA/YUAN BO

A férfiak különleges szerepe

A moszuó törzsben a férfiak nagybácsiként kapnak rangot a családban. Saját gyermekeik helyett a nővéreik és húgaik gyermekeiért felelősek. Ha a nők úgy kívánják, segítenek a gyermekek körüli teendőkben, elvégzik a házzal kapcsolatos javításokat, és olykor ők foglalkoznak az állatokkal, a vadászattal és a halászattal is, de ezek alapvetően női feladatok.

 

Apaként semmit nem várnak el tőlük, de ha kedvük tartja, meglátogathatnak más háztartásokban élő gyermekeket.Azon túl, hogy megtermékenyítik a nőt, nincs feladatuk. Nem kell részt venniük a gyermekek nevelésében, sőt, sokszor azt sem tudják, melyik gyermek az övék.

Párok szerelmi ceremónián vesznek részt a Mosuo népének hagyományos ruhájába öltözve    FORRÁS: IMAGINECHINA VIA AFP/YI FANG - IMAGINECHINA/YI FANG

A férfiaknak a mindennapokban jóval kisebb felelősség nyomja a vállát, és a nőkhöz képest kevesebb a feladatuk is. A moszuó férfiak nagyon tisztelik a nőket, számukra érthetetlen, hogy más kultúrákban lenézik őket, vagy erőszakosan bánnak velük. Nyelvükben nincs is a megerőszakolást kifejező szó.

A moszuóknál nincs házasság, nem hisznek a monogámiában, úgynevezett sétáló házasságban élnek, ami egy olyan laza kapcsolatot jelent, amelyben csak addig vannak benne a felek, ameddig élvezik. A kapcsolatban a szexualitásé, az élvezeté és a békésen, vidáman eltöltött pillanatoké a főszerep, elvárások, összeveszések és féltékenykedés nélkül. Akkor vetnek véget a sétáló házasságnak, amikor csak akarnak, majd békével köszönnek el egymástól, nem törődve azzal, született-e közös gyermekük.

Egy törzs, ahol a nők irányítanak    

Ebben a különleges társadalomban a család feje a nagymama. A szobájában mindig égnie kell a tűznek, amiről gyermekei és unokái gondoskodnak. A moszuo nők egész életükben keményen dolgoznak, mezőgazdasági munkát végeznek, gyermeket nevelnek. Ez a törzs a világ egyik utolsó nők uralta társadalma, ahol a leánygyermek érkezése az igazi öröm, hiszen ő az, akire a fizikai és a szellemi örökség száll: a név, a ház és az ingóságok anyai ágon öröklődnek. 

Moszuó nő pipázik     FORRÁS: BIOSPHOTO VIA AFP/ANGÉLIQUE & GUY BESCOND / BIOSPHOTO/ANGELIQUE & GUY BESCOND

 Ahogy fentebb már írtuk, a moszuók nem ismerik a házasság intézményét. Náluk szoknyaszertartás van, ami a nővé válás rítusa. A lányok a szertartás után külön szobát kapnak, amit virágszobának hívnak, és 13 éves koruktól kezdve itt fogadhatnak éjszakai látogatókat. Annyit, amennyit csak szeretnének. Egy szabály van csak: a férfinak még napfelkelte előtt vissza kell térnie a saját anyjához.

Úgy vélik, a szerelmek olyanok, mint az évszakok, jönnek s mennek, ezért nem ismerik a féltékenység és a monogámia fogalmát.Gyermekeik apjának nevét titokban tartják, nem sértegetik egymást, más dolgába pedig kifjezetten tilos beleütni az orrukat. Életcéljuk nem a házasság, hanem az igaz szerelem megtapasztalása.

A moszuók közössége napjainkban    

Napjainkra a moszuók közössége is sokat változott, és a nők egyre gyakrabban házasodnak össze a törzsön kívüliekkel. Ebbe a különleges társadalomba is egyre inkább betör a külvilág, hála a Lugu-tó falvaiba érkező turistáknak, akik évente közel 2 millióan vannak.

A Lugu-tó partján mindenütt hotelek, éttermek, kaszinók és bárok épülnek, aminek köszönhetően szép lassan elpusztul ez a különleges kultúra. Sajnos, a kommunista kínai kormány sem nyújt segítséget abban, hogy a moszuók megőrizzék hagyományaikat, mivel sosem nézték jó szemmel ezt a különleges életformát.


Forrás:  Life.hu

Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china