.

A világ leghidegebb városa: JakutszkJakutszk


270 ezres nagyváros dermesztő hidegben


Európa nagy részén már a minusz 5 fok is hidegnek számít, de ha minusz 10 alá kúszik a hőmérséklet, pláne ha előzőleg még havazott, szinte megáll az élet. Ez nem mindenütt van így. Egy szibériai város, Jakutszk lakói nagyon örülnének egy ilyen "enyhe" télnek. Ott az élet mínusz 40 fok körül sem áll le.
 

Jakutszk a világ leghidegebb olyan városa, ahol 100 ezernél többen laknak (már ami a téli hőmérsékletet jelenti, ugyanis az éves átlaghőmérséklet alapján a szintén szibériai Norilszk viszi el a pálmát). Az 1632-ben alapított városban még soha nem kúszott fagypont fölé a hőmérő higanyszála november 10. és március 14. között, januárban pedig -38,6 fok az átlaghőmérséklet.

A rövid nyarak ugyanakkor meglepően melegek tudnak lenni a 270 ezres városban, így Jakutszk egy másik rekorddal is büszkélkedhet: itt a legnagyobb a hőmérséklet-különbség az évszakok között. A leghidegebbet, -64,4 fokot 1891. február 5-én mérték, míg a legmelegebbet, +38,3 fokot 2011. július 17-én.


A halakat nem kell hűtőben tárolni


Ez már több,mint csípős hideg


A régi faház, most is jól szigetel
 

Jakutszk város központi tere 2016.december.15-én, 18 órakor, minusz -36°fokban
Ezen körülmények között sétálnak a téren, beszélgetnek, fotózkodnak. Minden elismerésem az ott élőknek.
 
<iframe width="610" height="488" src="https://www.youtube.com/embed/SsIiNleTnE8" frameborder="0" allow="accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture" allowfullscreen></iframe>
 

További képekért kattintson a képre
Címkék: 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol