.

A világ legfontosabb élőlényei a méhekAz utolsó órában vagyunk.

A Földfigyelő intézet (The Earthwatch Institute) nem csak azt deklarálta, hogy a világ legfontosabb élőlényei a méhek, de arra is felhívták a figyelmet, hogy a beporzó rovarok már a kihalás szélére sodródtak, veszélyeztetett fajnak számítanak.


A legújabb tanulmányok szerint már a világban található méhek 90%-a eltűnt. Az okok különbözőek, függenek a területtől is, de a legfontosabbak közt szerepel a mértéktelen erdőirtás, a fészkek számára biztonságos helyek eltűnése, a virágos növények hiánya, a növényvédőszerek kontroll nélküli használata és a talajban történt változások.

Egy átfogó tanulmány kihangsúlyozza, hogy a méh az egyetlen olyan élőlény, amely nem hordozója semmiféle kórokozónak, legyen szó akár gombáról, akár vírusról, akár baktériumról.

A világ mezőgazdaságának 70 %-a ezen rovaroktól függ, azaz világosabban és érthetőbben fogalmazva, 100 élelmiszerből 70 előállításához a méhek beavatkozása szükséges.

A beporzó tevékenységük felbecsülhetetlen, segítségükkel a növények szaporodnak, állatokat táplálnak – érthető, hogy nélkülük az állatvilág is hamarosan eltűnne a Föld színéről.

A méhek által előállított méz nem csupán élelmiszer, de egészségmegőrző szereppel bíró gyógyhatású készítmény is egyben, amelyet a légúti betegségektől kezdve a bőrbetegségekig, több területen használunk. Az Albert Einstein-nek tulajdonított idézet szerint, ha a méhek eltűnnek a Földről, az emberiség 4 évvel éli túl őket.

A Svájci Szövetségi Technológiai Intézet egy olyan elmélettel állt elő, amely szerint a mobiltelefonhullámok képesek megzavarni a méheket – a hívások alatt kibocsájtott hullámok ugyanis a tájékozódásukat zavarják, ennek hatására az állatok elvesztik irányérzéküket és veszélybe sodródnak.

Daniel Favre kutató és biológus csapatával együtt 83 kísérletet végzett, amelyek azt mutatták, hogy a méhek ezen hullámok jelenlétében a szokásosnál tízszer erősebb hangot adnak ki – márpedig ez az a vészjelzés, amit akkor mutatnak a társaiknak, amikor figyelmeztetnek, hogy veszély van, el kell hagyni a kaptár.

Az ezzel kapcsolatos kutatások folynak, de az biztos, hogy a méhek eltűnésének legjelentősebb oka a mezőgazdasági termények vég nélküli permetezése. A legfontosabb kérdés pedig most az, hogy mi lehet a megoldás. Nyilvánvaló, hogy a mérgek csökkentése jó út – de nem megy egyik napról a másikra, hiszen a mezőgazdaságban bevált eljárások, módszerek, technológiák vannak, amelyeket megváltoztatni nem lesz egyszerű.

Azonban 3 fontos lépésnek mihamarabb neki lehet kezdeni:

Nem csupán csökkenteni kell, de be kell tiltani a toxikus növényvédőszerek használatát,
Teljesen természetes mezőgazdasági alternatívákat kell támogatni,
Folyamatos kutatás és monitorozás szükséges a méhek védelmében: állapotfelmérések, egészségügyi vizsgálatok, megőrzési intézkedések.
Nem kérdés, hogy valamit tennünk kell, az utolsó órában vagyunk!

 

 

Webcam Fuengirola

csak egy kattintás és élőben nézhető a fuengirolai tengerpartVár a Costa del Sol

 


 

 
 

 

cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china cheap nba jerseys from china wholesale nba jerseys from china discount nba jerseys from china